Nu e nevoie de prea multă imaginaţie pentru a descoperi că forma tubulară a calamarului – calmar dacă ar fi să respectăm litera DEX-ului, dar n-o facem – este aproape o invitaţie pentru umplutură. Acum, că umplutura e din spanac aromat cu nucşoară şi creveţi, e doar una dintre multiplele idei care pot fi luate în calcul. Ceea ce vă recomandăm şi dumneavoastră.

Porţii: 2

Timp de preparare: 50 de minute

calamarcuspana34

Ingrediente:

  • 2 calamari de dimensiuni medii
  • 4 felii de pâine
  • 200 ml de lapte
  • 200 de grame de spanac
  • 2 linguri ulei de măsline
  • 1 linguriţă rasă nucsoara
  • 100 grame de creveti mici, decorticaţi
  • 4 căţei de usturoi
  • 1 ou
  • sare
  • piper

Preparare:

  1. Curățati calamarii. Îndepărtaţi capul calamarilor. Scoateţi-le osul lung şi intestinele.
  2. Spălaţi calamarii sub jet de apă rece, până se îndepărtează tot nisipul din interior.
  3. Crestaţi uşor calamarii cu un cuţit foarte ascuţit, pe ambele părți. Tăieturile trebuie să fie superficiale. Atenţie să nu-i găuriţi.
  4. Îndepărtaţi coaja feliilor de pâine.
  5. Puneţi feliile de pâine într-un castron şi turnaţi lapte peste ele.
  6. Încingeţi cuptorul la 160 de grade Celsius.
  7. Spălaţi și opăriţi spanacul în apă cu sare. Tocați-l.
  8. Sotaţi spanacul cu usturoiul şi creveţii într-o lingură de ulei de măsline.
  9. Adăugaţi miezul de pâine stors, sare, piper şi nucşoară.
  10. După ce amestecul s-a răcorit, adăugaţi oul şi amestecaţi bine.
  11. Umpleţi calamarii cu amestecul de spanac cu creveţi.
    [tip] Folosiți o linguriță cu mâner lung cu care să împingeți umplutura până spre coadă pentru o umplere uniformă. [/tip]
  12. Fixaţi 2 scobitori, în cruce, la capătul calamarilor, pentru a preveni scurgerea umpluturii.
  13. Puneți calamarii umpluți într-o tavă. Ungeţi calamarii cu ulei, presărați sare şi piper, şi introduceţi-i la cuptor pentru 30 de minute.

Calamarii umpluţi se servesc ca atare sau tăiaţi rondele, cu salate, orez sau cartofi.

[tip]Puneţi câte puţină umplutură în calamar şi trageţi cu degetele în jos pentru a vă asigura că se distribuie uniform în tot calamarul. [/tip]

[tip]Acestă reţetă se poate face şi la grătar. Atenţie, însă, când întoarceţi calamarii să nu apăsaţi prea tare pentru a nu pierde umplutura.[/tip]

[note]Osul lung al calamarului are o textură şi o densitate foarte asemănătoare cu cea a unui plastic transparent.[/note]

________________________________________________

print

1 comentariu

  1. Mi-am luat un calamar mare si frumos de la metro si am facut reteta asta
    ce sa va mai zic? bun, bun, foarte bun!
    filmul ajuta mult asa ca sa mai puneti retete filmate ca ma mai prind si eu cum sa fac
    n-am mai facut garnitura ca oricum era mult si mi se pare foarte satios

Comments are closed.