Grătarul este partea centrală a culturii culinare coreene şi este întâlnit nu doar în fiecare casă ci şi pe fiecare masă de restaurant unde clienţii îşi frig singuri bucăţile de carne marinate şi legumele. Piesa centrală a aproape fiecărei mese tradiţionale coreene o reprezintă bulgogi, o carne marinată – de obicei de vită – într-un amestec dulce aromat, friptă la foc iute pe grătar, şi kimchi (varza murată cu chili şi pastă de creveţi).
[readalso] Vezi aici și rețeta de Stir-fry de vită cu piper negru. [/readalso]
Reţetă: Bulgogi
Ingrediente:
- 500 grame muşchi sau vrăbioară de vită
- 80 ml sos de soia
- 40 grame zahăr
- 30 grame ceapă verde tocată fin
- 20 grame usturoi pisat
- 20 grame seminţe de susan
- 30 ml ulei de susan
- 1/2 linguriţă piper negru măcinat
Preparare:
- Tăiaţi vita în fâşii subţiri. Dacă e prea groasă, puteţi să o bateţi uşor cu ciocanul pentru şniţele.
- Amestecaţi restul ingredientelor (sosul de soia, usturoiul pisat, ceapa tocată fin, zahărul, uleiul şi seminţele de susan) într-un vas adânc.
- Adăugaţi vita şi amestecaţi bine.
- Acoperiţi vasul şi lăsaţi la marinat minim 2 ore.
- Încingeţi grătarul şi ungeţi-l bine.
- Frigeţi carnea pe grătar, la foc iute, 1-2 minute pe fiecare parte. Carnea nu trebuie să fie excesiv de gătită.
- Presăraţi carnea cu cozi de ceapă verde şi seminţe de susan.
Timp de pregătire: 20 minute
Timp de gătire: 10 minute
Porții: 4
Bulgogi se serveşte imediat, cu garnituri pe bază de orez şi legume.