Dacă aţi făcut prea mulţi cozonaci (valabil şi pentru panettone sau alte asemenea bunătăţi, simple sau cu umplutură) şi nu s-au consumat în totalitate, nu e un motiv de supărare ci, dimpotrivă, unul de bucurie pentru că din ei s-a inventat această  budincă minunată, variantă rafinată a budincii de pâine. Budinca de cozonac este un mod excelent de a folosi resturile de cozonac rămase după sărbători.

 

Reţetă: Budincă de cozonac

budinca-cozonac_2

Ingrediente

  • 500 grame cozonac vechi
  • 4 ouă întregi
  • 4 gălbenuşuri
  • 400 ml smântână dulce
  • 400 ml lapte dulce
  • 180 grame zahăr
  • 1 lingură esenţă de vanilie (sau 2 plicuri de zahăr vanilat)
  • 100 grame stafide (opţional)

Preparare

  1. Încingeţi cuptorul la 160 de grade (temperatură medie spre mică).
  2. Într-o oală, fierbeţi laptele cu smânăna dulce la foc foarte mic.
  3. Până fierbe laptele, tăiaţi cozonacul în cuburi mărişoare (cu latura de 2 degete).
  4. Într-un vas adânc, bateţi ouăle cu gălbenuşurile, zahărul şi esenţa de vanilie până zahărul prinde a se dizolva.
  5. Turnaţi câte foarte puţin lapte cald şi încorporaţi-l în ouă.
    [warning]Nu vă grăbiţi deoarece riscaţi să coagulaţi ouăle.[/warning]
  6. Amestecaţi treptat tot amestecul de ouă cu cel de smântână.
  7. Puneţi cozonacul şi stafidele într-o tavă (de preferinţă una antiaderentă).
  8. Turnaţi amestecul de lapte/smântână/ouă peste cozonac, apoi adăugaţi şi stafidele.
  9. Lăsaţi 2-3 minute cozonacul să absoarbă amestecul lichid şi amestecaţi (cozonacul nu trebuie să absoarbă tot lichidul).
  10. Introduceţi la cuptor pentru 30 de minute la foc mediu spre mic.
  11. Budinca este coaptă când s-a legat bine, iar cuţitul introdus în mijloc iese uşor umed.
  12. Lăsaţi să se răcească şi scoateţi budinca din tavă.
  13. Budinca din cozonac este extraordinară atât simplă cât şi cu sosuri de vanilie sau ciocolată sau îngheţată.

 

Timp de pregătire: 20 minute

Timp de preparare: 40 minute

Porții: 8

 

budinca-cozonac-01

 

print