Probabil, în viitorul foarte îndepărtat, ar putea exista o reconciliere istorică între turci şi greci. Insulele şi alte teritorii viu disputate s-ar împărţi frăţeşte, Ciprul va înceta să mai fie o republică independentă, grecii nu îi vor mai acuza vreodată pe turci de toate relele lumii şi, în final, se va mânca baclavaua păcii. Problema va fi cine va aduce baclavaua, pentru că atât de mult şi de demult este disputată această delicatesă între cele două părţi încât stabilirea unei clare paternităţi ar zădărnici orice posibilă împăcare.

Grecii şi-o asumă şi vin cu izvoare istorice din antichitate, turcii dau din cap şi mormăie în barbă cum că fisticul şi scorţişoara vin din Damasc prin Turcia aşa că grecii n-ar avea cum să facă baclava de capul lor. Şi nimeni nu pare de acord cu părerea celuilalt.

Pentru cei care nu sunt nici turci şi nici greci şi care n-au învăţat reţeta de la bunici în nici una dintre respectivele limbi, iat-o aici în limba română.

Porții: 20-24

Timp de preparare: 2 ore

baclava


Ingrediente:

 • 400 gr nuci, tocate mare
 • 3 linguri de zahăr
 • 1 linguriţă de scorţişoară măcinată
 • 200 gr unt topit
 • 18 foi aluat de plăcintă

pt sirop

 • 400 ml apă
 • 400 gr zahăr
 • 2 rulouri de scorţişoară
 • 1 lingură de suc de lămâie
 • 4-5 linguri de miere

Preparare:

 1. Pregătiţi o tavă – nu una teflonată deoarece o să o zgâriaţi –  de aproximativ 35 pe 25 centimetri. Dezgheţaţi aluatul dacă folosiţi unul congelat. Dacă folosiţi unul proaspăt păstraţi-l pe parcursul procesului de preparare acoperit cu un şervet de bucătărie curat şi uscat pentru a preveni deshitratarea care îl va face greu de manipulat.
 2. Amestecaţi nucile tocate mărişor cu cele trei linguri de zahăr şi linguriţa de scorţişoară. Topiţi untul – dacă nu l-aţi topit deja – pregătiţi-vă o pensulă curată şi încingeţi cuptorul la 180 de grade Celsius.
 3. Ungeţi bine tava cu unt topit şi întindeţi prima foaie de plăcintă. Dacă foaia de plăcintă depăşeşte marginile tăvii lăsaţi-le pe toate până la sfârşitul procesului de preparare când le puteţi plia peste interior.
 4. Presăraţi amestecul de nucă-scorţişoară-zahăr peste prima foaie. Întindeţi următoarea foaie şi ungeţi-o bine cu unt topit şi adăugaţi încă un pumn de umplutură aromată. Repetaţi procesul până când realizaţi 7-8 straturi de umplutură-foi de plăcintă şi încheiaţi totul cu câteva foi de plăcintă.
 5. Pliaţi marginile foilor – dacă acestea au depăşit limitele tăvii – şi ungeţi foaia de la suprafaţă cu unt topit.
 6. Cu ajutorul unui cuţit tăiaţi în pătrate, dreptunghiuri sau triunghiuri plăcinta formată în tavă, înainte de a o introduce la cuptor.
 7. Introduceţi tava la cuptor pentru 35-40 de minute, până când baclavaua s-a copt şi este aurie la suprafaţă. Verificaţi după 25 de minute dacă nu cumva s-a făcut. Unele cuptoare o iau înaintea reţetei şi nu aţi vrea să vă ardă baclavaua.
 8. Până când se coace baclavaua pregătiţi siropul. Amestecaţi apa cu zahărul şi mierea într-o crăticioară. Adăugaţi zeama de lămâie şi cele două rulouri de scorţişoară. Lăsaţi să fiarbă totul, la foc mic, timp de zece minute până când zahărul s-a topit şi scorţişoara şi-a eliberat aroma într-un sirop dens.
 9. După ce scoateţi tava de la cuptor turnaţi – cât baclavaua este încă fierbinte – siropul peste ea. Nu vă speriaţi de cantitatea mare de sirop deoarece baclavaua, uscată la cuptor, o va absorbi pe toată.
 10. Lăsaţi baclavaua timp de 3-4 ore, la temperatura camerei, pentru a absorbi bine siropul, înainte de a o consuma.

Baclavaua se consumă în 3-4 zile de la preparare. Dacă o păstraţi de la frigider scoateţi-o cu 2-3 ore înainte de servire deoarece la rece siropul se contractă prea mult.

[tip]Baclavaua are de regulă 7-8 rânduri de umplutură. Proporţionaţi foile dar mai ales umplutura ca atare de la început pentru a le distribui în mod egal.[/tip]

[tip]Porţiile de baclava se pot decora, înainte de a le introduce la cuptor, cu câte o jumătate de nucă.[/tip]

[tip]Baclavaua se poate prepara şi cu fistic. Aveţi grijă însă la tipul de fistic cumpărat deoarece cel în coajă. prăjit, este de regulă sărat. Dacă folosiţi fistic decoraţi fiecare bucată, după însiropare, cu câte o linguriţă de fistic măcinat.[/tip]

[tip]Dacă înlocuiţi untul cu margarină grasă (la pachet, nu la cutie) veţi obţine una dintre cele mai delicioase reţete de post. [/tip]

[note]Foile de plăcintă se regăsesc la raioanele de patiserie proaspătă sau congelată din supermarketuri şi hypermarketuri. [/note]

print

11 Comentarii

 1. deci.. a durat ceva, dar am facut baclava.
  am primit felicitari! foarte buna. (desi am cam hars prima foaie) deh graba.
  eu am mai pus si menta macinata fin desupra.

  si.. reteta la kataif? cand o vedem?

  ps: am facut si carnaciori in foietaj, au iesi fff buni. poate vedem o reteta si de la voi. 😉

 2. mai bine mai tarziu… hm, cu kataiful e mai complicat. cel putin sa-l faci in mod traditional, sa-l produci de la zero. carnaciorii se pot rezolva. dar daca ai facut o retete interesanta, poti sa o postezi in forum. daca o verificam si e ok o aducem in fata 🙂

 3. Salut! Nu merge si cu miere in loc de zahar? Si cam cat dureaza sa o prepari cu totul?

 4. Ptr cei care nu stiu mierea daca este incalzita la peste 40 de grade devine toxica, de aceea eu recomand sa o adaugati dupa ce se raceste siropul…atentie mare: MIEREA NU SE FIERBE!!!

 5. pentru cei care nu stiu, mierea nu devine toxica la peste 44 de grade, ci isi pierde din proprietati si devine doar un indulcitor.

Comments are closed.