avocado

Avocado (Persea americana) este un arbore originar din America Centrală și de Sud. Numele desemnează atât arborele, cât și fructul de forma unei pere. Arborele subtropical de avocado crește până la 20 de metri și face anual aproximativ 120 de fructe. Fructele au o lungime ce variază între 7 și 20 cm, cu un sâmbure mare în mijloc.

Avocado este folosit atât ca fruct (consumat ca atare), cât și ca ingredient la supe creme, sucuri, deserturi, sosuri sau sandvișuri. Una din cele mai cunoscute întrebuințări este ca ingredient în sosul guacamole.
Datorită conținutului mare de grăsimi și a proprietăților sale nutritive, avocado este un ingredient important în rețetele vegetariene unde înlocuiește cu succes carnea.

[note] Aproximativ 75% din caloriile unui fruct avocado provin din grăsimi. Un avocado are cu 60% mai mult potasiu decât o banană, este bogat în vitaminele B, E și K și are cel mai mare conținut de fibre dintre fructe. [/note]

Informații nutriționale pentru 100 g pulpă de avocado crud

Calorii: 160 kcal
Carbohidrați: 8.53 g (din care zaharuri 0.66 g, fibre 6.7 g)
Grăsimi:  14.66 g
Proteine: 2 g
Vitamina B1:  0.067 mg ( 5%)
Vitamina B2: 0.130 mg ( 9%)
Vitamina B3: 1.738 mg (12%)
Vitamina B5:  1.389 mg (28%)
Vitamina B6:  0.257 mg (20%)
Vitamina B9: 81 μg (20%)
Vitamina C: 10 mg (17%)
Calciu: 12 mg (1%)
Fier:  0.55 mg (4%)
Magneziu: 29 mg ( 8%)
Fosfor: 52 mg (7%)
Potasiu: 485 mg (10%)
Zinc: 0.64 mg (6%)

[note] Numele avocado provine din aztecul ahuacatl care înseamnă testicul – referire la forma fructului. Era considerat ca fruct al fertilității. [/note]

print