ananas Ananasul (Ananas comosus) este un fruct tropical, originar din Brazilia și Paraguay,  folosit la deserturi, salate sau mâncăruri peste tot în lume.

Denumirea ananasului vine de la indienii carib care îi spuneau anana – fruct excelent. În engleză, denumirea este pineapple pentru că ananasul seamănă cu un con de pin. În spaniolă se folosește piña (de unde și denumirea faimosului cocktail piña colada).

În secolele XVIII și XIX, ananasul era considerat un simbol al prieteniei și al ospitalității. Acesta este motivul pentru care ananasul este des întâlnit în decorațiuni și pe piesele de mobilier din acele vremuri.

Ananasul se comercializează crud sau conservat.
Se folosește cu succes la marinarea cărnurilor pentru că are în compoziție o enzimă ce rupe legăturile proteice.

Cum se curăță ananasul:

  • Mai întâi, se taie frunzele.
  • Cu un cuțit bine ascuțit, se curăță coaja fie de sus în jos, fie spirală – de jur împrejur.
  • Pentru a nu tăia prea mult din fruct, se curăță mai întâi protuberanțele, iar mai apoi se rafinează curățarea doar pe alocuri, până se îndepărtează coaja în totalitate.
  • Miezul ananasului se poate felia rondele, sau se poate tăia cuburi, în funcție de destinație.
  • Ananasul nu are sâmburi sau semințe – după ce coaja a fost curățată, se consumă integral.

Date nutriționale pentru 100 grame de ananas crud:

  • Energie 50 kcal /200 kJ
  • Carbohidrați 12.63 g din care zaharuri 9.26 g, fibre 1.4 g
  • Grăsimi  0.12 g
  • Proteine 0.54 g
  • Vitamina B1 0.079 mg 6%
  • Vitamina B2 0.031 mg 2%
  • Vitamina B3  0.489 mg 3%
  • Vitamina B5  0.205 mg 4%
  • Vitamina B6 0.110 mg 8%
  • Vitamina C 36.2 mg 60%
  • Calciu 13 mg 1%
  • Fier 0.28 mg 2%
  • Magneziu 12 mg 3%
  • Forsfor 8 mg 1%
  • Potasiu 115 mg 2%
  • Zinc 0.10 mg

_______________________________

Referințe: USDA Nutrient Database

print