Fie că vă recuperaţi după o perioadă de post, o operaţie sau pur şi simplu după iarnă sau că începeţi o epocă mult mai activă din viaţa dumneavoastră, sucurile şi smoothie-urile sunt perfecte în acest scop. Simplu de preparat, uşor de transportat şi consumat, vă permit să combinaţi şi asimilaţi ingrediente bogate în vitamine şi minerale pentru a vă susţine metabolismul. Iată mai jos 20 de combinaţii ideale de consumat în această perioadă. Sau în oricre alta.

De ce aveţi nevoie: un storcător de fructe, un blender sau un robot de bucătărie decent şi, în funcţie de reţetă, sucuri de fructe sau legume, lapte, ierburi şi condimente. Majoritatea fructelor se pot folosi proaspete sau congelate.

1. Smoothie “Bună dimineaţa”

Bogat în vitamina C, proaspăt şi reconfortant, acest smoothie e un clasic în orice anotimp şi un campion în primăvară.

  • sucul de la 2-3 mandarine
  • sucul de la un grepfruit
  • o mână de căpşuni congelate sau proaspete

Extrageţi sucul din mandarine şi grepfruit. Amestecaţi în blender sucul obţinut împreună cu căpşunile congelate până obţineţi un piure fin. Dacă folosiţi căpşuni proaspete, adăugaţi un cub de gheaţă în blender.

2. Smoothie de mango cu afine

 

  • 100 grame mango proaspăt sau congelat, în cuburi
  • 100 grame afine
  • 1 banană proaspătă sau congelată, tăiată bucăţi
  • 1 linguriţă de miere sau alt îndulcitor
  • 100 ml lapte vegetal sau semidegresat

Amestecaţi într-un blender toate ingredientele şi serviţi imediat. Opţional, smoothie-ul se poate pudra cu scorţişoară măcinată.

3. Cocktail de fructe cu mentă

  • 1 măr, fără coajă, tăiat cuburi
  • 1 portocală curăţată şi desfăcută
  • 2 linguri de ananas 
  • 1 cană de pepene roşu, fără seminţe, cuburi
  • 1 lingură zeamă de lămâie
  • 1 crenguţă de mentă

Extrageţi sucul din măr, portocală şi ananas. Amestecaţi sucul obţinut în blender cu pepenele roşu, sucul de lămâie şi menta până obţineţi un piure fin. Serviţi imediat.

4. Smoothie antioxidant

  • jumătate de ceaşcă de afine
  • jumătate de ceaşcă de mure
  • jumătate de ceaşcă de cireşe, fără sâmburi
  • 1 banană
  • 1 ceaşcă de lapte de migdale
  • 1 lingură seminţe de in
  • 1 lingură de miere
  • un vârf de cuţit de scorţişoară

Amestecaţi toate ingredientele în blender până obţineţi un smoothie cremos.

5. Smoothie verde 

  • 1/2 castravete, curăţat şi tăiat cuburi
  • 1 tulpină  de ţelină verde
  • 1 mână de kale sau frunze de spanac proaspăt
  • 1 măr curăţat şi tăiat cuburi
  • 1 pară, curăţată şi tăiată cuburi
  • 1 lingură zeamă de lămâie
  • 1 bucată mică de ghimbir (opţional, va da un gust picant)

Extrageţi sucul din toate ingredientele, terminând cu cel de lămâie. Dacă sucul obţinut e prea gros, adăugaţi puţină apă rece la final.

6. Sucul “Fecioara de fier”

Un suc recomandat femeilor după perioada menstruală sau după ce au născut.

  • 2 sfecle roşii mari, curăţate şi tăiate cuburi 
  • 2 morcovi, tocaţi
  • 1 măr mediu, curăţat şi tăiat cuburi mari
  • o mână de spanac
  • 6 linguri de apă rece

Treceţi toate fructele prin storcătorul de fructe adăugând la final apa. Acest suc, bogat în fier, e ideal de asemenea pentru curăţarea ficatului.

7.  Smoothie de cocos cu banane şi căpşuni

  • 1 ceaşcă de căpşuni
  • jumătate de banană
  • 1 ceaşcă lapte de cocos
  • 1 lingură de miere sau sirop de agave

Amestecaţi în blender toate ingredientele. Îndulciţi după gust.

8. Peachy Smoothie

  • 1 piersică mare, fără sâmbure, tăiată felii
  • 1/2 ceaşcă de căpşuni sau zmeură
  • 1/2 ceaşcă iaurt de piersici sau fructe de pădure
  • 1/4 ceaşcă lapte

Amestecaţi toate ingredientele în blender. Serviţi rece.

9. Vitamin C booster

  • 1 ceaşcă de mure
  • 1 ceaşcă de coacăze
  • 1 portocală, curăţată şi desfăcută
  • 1 mandarină, curăţată şi desfăcută
  • 1 kiwi, curăţat şi tăiat
  • 1/2 lingură suc de limetă 

Stoarceţi toate ingredientele în storcător, amestecaţi cu sucul de limetă şi serviţi imediat cu un cub de gheaţă.

10. Suc extra verde

  • 2 mere verzi, curăţate, fără cocean, tăiate
  • 1 ceaşcă de pepene galben tăiat cuburi
  • 1 ceaşcă de struguri albi, fără seminţe
  • 1 mână de săanac sau kale
  • 1 kiwi, curăţat, tăiat bucăţi
  • 1/2 castravete, curăţat şi tăiat  cuburi

Treceţi toate ingredientele prin storcător şi serviţi imediat. pentru rezultate superioare, păstraţi ingredientele în frigider înainte de preparare.

11. Suc de fructe de pădure

  • 1 ceaşcă de mure
  • 1/2 ceaşcă zmeură
  • 1/2 ceaşcă căpşuni
  • 1 pară, curăţată şi tăiată
  • 2 mere roşii, mici, curăţate şi tăiate

Treceţi toate ingredientele prin storcătorul de fructe. Serviţi sucul obţinut cu un cub de gheaţă.

12. Smoothie de pepeni

  • 1 ceaşcă de pepene roşu, tăiat cuburi
  • 1 1/2 ceaşcă de pepene galben, curăţat şi tăiat cuburi
  • 1 ceaşcă de căpşuni congelate

Amestecaţi toate ingredientele într-un blender până obţineţi un piure fin şi cremos. 

13. Suc “de grădină”

  • 1 morcov curăţat şi tocat mare
  • 2 tulpini de ţelină
  • 1 ardei roşu, fără seminţe, tăiat felii
  • 2 roşii
  • 1 mână de năsturel sau măcriş, curăţat de tulpini
  • 1 castravete curăţat şi tăiat cuburi

Treceţi toate ingredientele prin strocător şi serviţi imediat. E excelent servit după exerciţii fizice. I se pot adăuga după gust, puţină sare, zeamă de lămâie şi sos picant

14. Smoothie-ul paradisului

  • 4-5 felii de ananas
  • 1/4 ceaşcă de apă
  • 2 portocale sau mandarine, curăţate şi desfăcute
  • 1 pumn de fructe de pădure la alegere, proaspete sau congelate
  • 1 banană, curăţată
  • gheaţă

Extrageţi sucul din ananas şi portocale, adăugând apă la final în strocător. Adăugaţi sucul obţinut împreună cu restul ingredientelor şi un pumn de gheaţă în blender. Amestecaţi câteva zeci de secunde şi serviţi imediat.

15. Suc anti-răceală

O raritate. Un suc cald. Picant. O mână zdravănă de ajutor, când trebuie să  lupţi cu răceala.

  • 2 tulpini de ţelină 
  • 3 morcovi
  • 1 căţel de usturoi curăţat
  • 1 bucată de ghimbir de 2 centimetri, curăţată
  • 1 mână de spanc
  • 1 lămâie, fără coajă
  • 1 vârf de cuţit de praf de ardei iute sau sos Sriracha

Extrageţi sucul din toate ingredientele şi tranferaţi-l într-o tigaie. Încălziţi bine sucul, dar fără să-l fierbeţi. Adăugaţi sosul iute şi transferaţi într-o cană. Beţi încet dar terminaţi-l cât încă e fierbinte.

16. Mango Lassi

Băutură desert favorită în restaurantele indiene, deoarece amestecul de zaharuri şi grăsimi “taie” iuţeala specifică felurilor de mâncare din această bucătărie.

  • 1 mango curăţat şi tăiat
  • 1 ceaşcă de lapte
  • 1/2 ceaşcă de iaurt normal sau cu gust de piersică
  • 1 lingură  de miere sau sirop de agave
  • câte un vârf de cuţit pudră de scorţişoară şi cardamom

Amestecaţi toate ingredientele în blender. Serviţi imediat.

17. Suc “a doua tinereţe”

  • 5 tulpini de ţelină
  • 1 mână mare de kale
  • 1 mână de spanac
  • 10-12 fire de pătrunjel
  • 1 lămâie, curăţată şi desfăcută

Treceţi toate ingredientele prin storcător şi serviţi imediat.

18. Smoothie de rodie

  • 2 rodii, desfăcute (sau un pahar de suc natural de rodie)
  • 1 banană curăţată
  • 1/2 afine
  • 1/2 zmeură
  • miere sau sirop de agave, opţional

Extrageţi sucul de rodie. Amestecaţi sucul în blender cu restul ingredientelor până obţineţi un piure fin. Dacă smoothie-ul obţinut e prea acid, îl puteţi îndulci după gust cu miere sau sirop de agave.

19. Suc “aminteşte-ţi rădăcinile”

  • 2 sfecle roşii mari, curăţate şi tăiate
  • 3 morcovi, curăţaţi şi tăiaţi cuburi
  • 1 păstârnac, curăţat şi tăiat
  • 1 cm de ghimbir curăţat
  • 2 linguri de apă

Treceţi toate ingredientele prin storcătorul de fructe, terminând cu apa. Turnaţi într-un pahar şi serviţi imediat. Opţional, se poate  adăuga un praf de scoţişoară şi unul de nuşcoară.

20.  Smoothie “de îngheţată”

  • 2 clementine sau mandarine, curăţate şi desfăcute
  • 1 piersică, fără sâmbure, tăiată felii 
  • jumătate de pahar de lapte vegetal (soia sau migdale) civanilie

Extrageţi sucul din citrice şi amestecaţi-l în blender cu piersica şi laptele vegetal. Amestecaţi şi serviţi imediat.

print