Ingrendient din filmele americane, din faimosul Peanut Butter and Jelly sandwich (sandviș cu unt de arahide și peltea), untul de arahide și-a făcut loc și pe mesele noastre și este prezent din ce în ce mai multe rețete, atât dulci cât și sărate.

Ce este untul de arahide?

Untul de arahide este o pastă din alune prăjite. Un unt de arahide de calitate nu conține niciun alt ingredient cu excepția arahidelor. Anumite mărci pot avea ca ingrediente suplimentare: sare, zahăr sau alt tip de îndulcitori, emulsifianți sau conservanți.  Cum arahidele aparțin familiei de leguminoase, nu se pot consuma crude ci doar gătite (prăjite, fierte, coapte etc), iar conținutul lor bogat în grăsimi oferă acestei paste o consistență unctoasă, de unde și denumirea de unt. Poți face acasă unt de arahide dacă ai un blender puternic. Se prăjesc arahidele la foc iute, fără a adaugă ulei, și se bagă în blender pe viteză mare până când se obține consistența dorită.

Cum se folosește untul de arahide?

În primul rând îl poți consuma ca atare, tartinabil pe pâine sau pe biscuiți. Dar poți obține multe rețete interesante folosindu-l ca ingredient. Iată mai jos câteva exemple de rețete în care îl poți folosi, atât dulci cât și sărate

  • În supe: se adaugă în supele creme de legume (ex. maafe, o supă africană)
  • În sosuri pentru paste: oferă cremozitate și profunzime (ex. pad thai, paste de orez thailandeze)
  • În sosuri reci pentru salate: poate fi folosit pe post de grăsime în sosurile pentru salate, în special cele exclusiv din legume pentru a le da mai mult gust. Exemplu cel mai elocvent este salata indoneziană gado-gado de legume.
  • În sosuri pentru carne: merge bine cu orice tip de carne și mai ales pentru a face curry. Satay, un fel de mâncare indonezian, este unul din cele mai cunoscute feluri de mâncare ce consistă în frigărui servite cu sos pe bază de unt de arahide. Dar curry-urile cu unt de arahide sunt numeroase în toată Asia. Untul de arahide conferă cremozitate și densitate, merge foarte bine cu picantul și cu aproape toate mirodeniile.
  • În mâncărurile asiatice pe bază de orez: la fel ca și în cazul pastelor, untul de arahide se poate folosi în mâncărurile pe bază de orez.
  • În rețete dulci: clătite, biscuiți, checuri, torturi. Merge foarte bine cu ciocolata așa că poate fi adăugat în rețeta de ciocolată de casă, dar și în sosuri de ciocolată pentru decoratul torturilor. De asemenea, se combină interant și cu fructe, în special cu bananele așa că îl poți folosi în rețeta de banana bread, în brioșe sau biscuiți.
  • În smoothies: se adaugă pentru cremozitate în smoothie de fructe.

Profil nutrițional

Untul de arahide este un aliment complet bogat în grăsimi, proteine și carbohidrați, cu un conținut semnificativ de vitamine și minerale. Este un aliment caloric, prin urmare trebuie folosit cu moderație în cazurile în care se restricționează aportul caloric. De asemenea, este un posibil alergen și multe persoane din toată lumea suferă de alergii la arahide.

O cantitate de 100 de grame de unt de arahide are un aport de aproape 600 kcal, cu 51 grame de grăsimi (atât saturate cât și nesaturate), 23 grame de proteine și 22 grame de carbohidrați. Conține cantități semnificative de vitamina E și vitamine din grupul B (tiamină, riboflavină, niacină, acid pantotenic).

print