Am mai scris despre compost și despre cum trebuie să reciclăm resturile din gospodărie pentru a produce fertilizanți naturali pentru grădină. Atunci când ai plante de îngrijit, fie că vorbim de o curte mare sau de un balcon, trebuie să ai în vedere că fertilizanții sunt importanți pentru a le menține sănătoase și a vea un rod bogat.

Motivul pentru care ne dorim fertilizanți naturali este în principal sănătatea noastră: ideal este să folosim elemente naturale, ce se găsesc în natură, și este și mult mai economic să îți faci tu fertilizanții sau insecticidele/fungicidele.

Iată câteva idei de fertilizanți ce pot fi aplicați atât la rădăcină cât și foliar pe plantele tale și pe care îi poți face acasă. Evident, contează mult numărul de plante pe care îl ai și trebuie să adaptezi cantitățile în funcție de volum, pentru că nu este totuna să vorbim despre plantarea de gutui sau de îngrijirea mușcatelor.

Coji de ouă

Cojile de ouă au 95% carbonat de calciu, o substanță foarte importantă și necesară plantelor. În special în cultivarea tomatelor, carbonatul de calciu ajută la prevenirea putregaiului apical și la avortarea fructelor înainte de a se coace. Carența de calciu apare în special vara pentru că este favorizată de temperaturile ridicate și de lipsa apei. Din cojile de ou se poate face un fertilizant natural tocmai pentru a corecta această carență. Cojile bine uscate se toacă fin iar peste pudră se toarnă apă fierbinte. Se lasă la macerat în vas închis o săptămână, dar în fiecare zi se deschide vasul pentru a amesteca lichidul. Se pune mai apoi ca fertilizant plantelor.

Zaț de cafea

Bogat în nitrogen și potasiu, zațul de cafea este folosit ca fertilizant pentru toate tipurile de plante. Tot ce trebuie să faci este să aduni zațul de cafea separat de alte resturi din gospodărie și să îl presari în jurul plantelor. Se poate aplica împreună cu ferlizantul făcut din coji de ou fiind complementare.

Resturi de pește

Tot ce rămâne din pește, în special capul, se poate îngropa în grădină la o adâncime suficientă pentru a nu fi dezgropat de pisici sau câini. Se va descompune lent și va aporta solului nutrienți pentru ca mai apoi când plantezi ceva să ai un sol bogat.

Resturi de legume

Toate cojile de legume și fructe se pot folosi ca nutrienți pentru sol. Poți face o groapă în care să adaugi resturile pe care să le tot acoperi cu pământ și după un an poți folosi locul pentru a planta un pom fructifer.

Macerat de urzici

Urzicile sunt un excelent fertilizant bogat în nitrogen. Maceratul se prapară simplu: într-un vas încăpător cu capac se pun urzici tocate și apă de ploaie (50% urzici și restul apă). Se acoperă vasul și se lasă la macerat, la soare, 3 zile. Se strecoară și se folosește cu o proporție de 1:10 pentru a uda plantele. Este folositor pentru plantele cu fructe, dar nu se recomandă la ceapă, usturoi, cartofi și rădăcinoase.

print