Yakitori este gustarea japoneză prin excelenţă, gătită în băruleţe mici, în care uneori nu intră mai mult de 4-5 oameni, deasupra grătarului cu cărbune, direct în faţa clientului care aşteaptă cu paharul de bere aburind în mână. Deşi original, aşa cum îi spune numele, (tori- pasăre, jap.) frigăruia se pregătea exclusiv din carne de pasăre (există câte un nume în funcţie de partea păsării din care e gătită, de la ficat şi piept până la aripi, chifteluţe sau intestine), în prezent se răgăsesc multe reţete cu carne de porc şi chiar de vită sau fructe de mare. Versiunea de faţă, una dintre cele mai populare, este “negima“, în care carnea de pui este combinată cu tije de ceapă verde. Secretul unui yakitori de calitate constă în echilibrul între dulce, acru, sărat şi amar, atât de specific buătăriei japoneze. Ca sfat, dacă  nu aveţi  ingredientele necesare, şi aici accentul cade pe mirin, saké şi sos de soia, nu le înlocuiţi cu versiuni aproximative (oţet din vin, de exemplu), deoarece experienţa va fi departe de realitate. Preferabil să încercaţi alte reţete de frigărui.

Vezi şi reţeta noastră de Adana Kebab.

Reţetă: Yakitori – frigărui japoneze din carne de pui

Ingrediente:

  • 700 grame de pulpe de pui dezosate
  • 10-12 cepe verzi
  • 125 ml de sos de soia (preferabil japonez, Kikoman, de exemplu)
  • 125 ml Mirin (oţet dulce japonez)
  • 100 ml saké (vin japonez din orez)
  • 50 ml apă
  • 2 linguri de zahăr
  • ulei de florea soarelui sau de rapiţă

Preparare:

  1. Puneţi la înmuiat beţele de frigărui din bambus pentru 30 de minute. Pentru yakitori se folosesc beţe scurte.
  2. Tăiaţi partea verde a cepelor în bucăţi de 4-5 cm.
  3. Preparaţi sosul pentru marinare.
  4. Într-o crăticioară amestecaţi sosul de soia, mirinul, sake-ul, zahărul şi apa.
  5. Adăugaţi cozile de ceapă verde.
  6. Fierbeţi la foc mic aproximativ jumătate de oră.
  7. Tăiaţi carnea de pui în cuburi de circa 2-3 cm.
  8. Tăiaţi ceapa (partea albă) în bucăţi de aceeaşi dimensiune.
  9. Formaţi frigăruile intercalând 3-4 bucăţi de carne cu tot atâtea bucăţi din ceapa tăiată înainte. Ceapa se pune pe lat.
  10. Turnaţi trei sferturi din sos peste frigărui într-un castron mare sau o tavă şi lăsaţi la marinat 30 de minute, la temperatura camerei.
  11. Pregătiţi grătarul.
  12. Ungeţi cu ulei şi puneţi frigăruile la foc mediu cam 4-6 minute pe fiecare parte până se rumenesc.
  13. Din când în când, ungeţi frigăruile cu sosul rămas.
  14. Se servesc imediat, cu seminţe de susan.

Timp de pregătire: 30 minute

Timp de gătire: 45 minute

Porţii: 4

print