Ceva Bun

Zacuscă de vinete

Zacusca de vinete este, probabil, cea mai populară gustare de iarnă din România. Şi, cum era de aşteptat în cazul unui preparat atât de iubit şi de răspândit, există în multe şi gustoase variante. Cea mai gustoasă dintre reţetele de zacuscă cu vinete se prepară din legume coapte pe grătar sau pe plită.

Mulţumim doamnei profesor Ciupală din Câmpina pentru preţioasa contribuţie.

Porţii: 14-15 kilograme

Timp de preparare: 4-5 ore

Ingrediente:

Preparare:

  1. Sterilizaţi borcanele. Uscaţi-le şi păstraţi-le la cald.
  2. Decojiţi roşiile după ce le-aţi opărit în prealabil.
    [tip]Dacă aveţi timp, condiţii şi răbdare, coaceţi roşiile pe plită/grătar înainte de decojire. Vor avea un gust deosebit.[/tip]
  3. Tocaţi roşiile şi puneţi-le la fiert. Fierbeţi-le la foc mic până obţineţi un bulion gros ca o smântână. Săraţi şi îndulciţi după gust pentru a obţine un gust echilibrat.
    [tip]Puteţi economisi timp dacă folosiţi bulion de roşii gata preparat. În acest caz veţi avea nevoie de aproximativ 3 litri de bulion.[/tip]
  4. Coaceţi vinetele pe grătar sau plită. Decojiţi-le şi lăsaţi-le la scurs.
  5. Coaceţi ardeii şi gogoşarii pe grătar. Scoateţi ardeii şi gogoşarii, puneţi-i într-un vas şi acoperiţi-i cu un capac sau folie de aluminiu. Lăsaţi-i 30-40 de minute să se aburească.
  6. Curăţaţi ardeii de pieliţe şi îndepărtaţi-le cotorul.
  7. Tocaţi vinetele cu un satâr de lemn.
  8. Tocaţi ardeii graşi şi gogoşarii din cuţit.
    [tip]Pentru o consistenţe mai rustică îi puteţi rupe fâşii.[/tip]
  9. Curăţaţi ceapa şi tocaţi-o peştişori.
  10. Pregătiţi o cratiţă adâncă sau oală suficient de adâncă cât să cuprindă toate ingredientele dar care să poată intra la cuptor.
  11. Încingeţi cuptorul la 160 de grade (foc mediu).
  12. Încălziţi – nu încingeţi! – uleiul în vasul pregătit.
  13. Adăugaţi ceapa şi sotaţi-o la foc mic până devine translucidă.
  14. Adăugaţi ardeii şi amestecaţi bine.
  15. Adăugaţi vinetele şi bulionul de roşii.
  16. Adăgaţi foile de dafin şi lăsaţi să dea totul câteva clocote.
  17. Acoperiţi vasul şi introduceţi-l la cuptor pentru 100-120 de minute până când zacusca este legată şi uleiul s-a ridicat la suprafaţă.
  18. Scoateţi zacusca din cuptor şi asezonaţi-o cu sare şi piper după gust. Scoateţi foiile de dafin.
  19. Turnaţi zacusca fierbinte în borcanele calde.
    [warning]Omogenizaţi zacusca înainte de a o turna în borcane pentru a distribui egal uleiul. [/warning]
  20. Astupaţi imediat cu capace.
  21. Acoperiţi borcanele cu un prosop sau pătură şi lăsaţi-le să se răcească lent (12-24 de ore).
  22. Depozitaţi borcanele cu zacuscă în locuri răcoroase, uscate şi întunecate (cămări, pivniţe, etc).

Zacusca cu vinete se consumă rece, tartinată dar şi ca umplutură pentru diverse preparate. Puteţi folosi zacusca pentru o pizza vegetariană excepţională.

[tip]Opţional, dacă vă doriţi o zacuscă picantă, puteţi adăuga şi câţiva ardei iuţi copţi pe plită.[/tip]

[tip]Dacă  preferaţi o zacuscă mai cremoasă, tocaţi ceapa şi ardeii mărunt.[/tip]

[note]Dacă folosiţi folie (celofan) pentru acoperirea borcanelor, acestea trebuiesc sterilizate după umplere 20-30 de minute în cuptor (într-un vas cu apă, acoperite cu un prosop)[/note]

[important]În mod “tradiţional”, gospodinele adaugă câte o aspirină în fiecare borcan de zacuscă pentru a preveni formarea mucegaiului. S-a dovedit însă că prezenţa aspirinei nu este necesară dacă se respectă corect etapele de preparare.[/important]

print