Ceva Bun

Tahini

 

Tahini (sau tehina) este o pastă din semințe de susan, specifică bucătăriilor arabe.
Pasta se face prin măcinarea semințelor ușor prăjite, cu tot cu coajă. Se comercializează proaspătă sau pudră.

Tahini se folosește ca ingredient în mai multe tipuri de mâncăruri, dar și ca garnitură sau ca desert.
Este ingredientul principal din hummus; se folosește la supe, la sosuri (subțiată cu apă) și drept condiment pentru mâncărurile cu carne și legume. Ca garnitură, tahini este combinată cu suc de lămâie, usturoi, sare și subțiată cu puțină apă.

Pasta tahini tartinabilă este folosită pentru micul dejun, iar cea combinată cu sirop de curmale (în Iraq) sau cu sirop de struguri sau smochine (în Turcia) este folosită în loc de marmeladă. Halvaua de tip mediteranean se face cu tahini.

Puteți cumpăra tahini de la magazinele care au produse etnice – în general, de la supermarketuri și hipermarketuri.

Există și pastă de susan folosită în bucătăriile din Extremul Orient (japoneză, chineză, coreană), dar se face din semințe de susan decojite și neprăjite, sau din susan negru.

print