Ceva Bun

Supă cremă de cartofi cu praz

Supa cremă de cartofi cu praz este originară din Franţa Evului Mediu, când era atât de groasă încât părea mai degrabă un piure de cartofi cu praz decât o supă. Reţeta s-a subţiat şi rafinat de-a lungul timpului, iar în secolul XIX apare în Le Livre de Cuisine, lucrarea lui Jules Gouffé, ca o supă caldă de cartofi cu praz. În 1950, la hotelul Ritz-Carlton din New York, Louis Diat serveşte această supă rece sub numele de Vichyssoise (după numele localităţi franceze Vichy). Supa rece de cartofi Vichyssoise este apreciată de Julia Child ca fiind una dintre cele mai rafinate invenţii americane în materie de gastronomie.

Porţii: 6

Timp de preparare: 1 oră

Ingrediente:

Preparare:

  1. Curăţaţi cartofii şi prazul de foile exterioare.
  2. Tăiaţi cartofii cuburi şi prazul rondele.
  3. Topiţi untul într-o oală.
  4. Adăugaţi şi sotaţi prazul 2 minute.
  5. Adăugaţi cartofii.
  6. Stingeţi cu supa de pui.
  7. Opţional, adăugaţi la fiert nucşoara.
  8. Lăsaţi să fiarbă supa timp de 30-40 de minute, până când cartofii sunt bine fierţi.
  9. Pasaţi supa.
  10. Încorporaţi smântâna dulce.
  11. Încălziţi totul la foc mic.
  12. Asezonaţi cu sare (doar dacă e cazul) şi piper proaspăt măcinat.

Supa cremă de praz se serveşte fierbinte sau rece, decorată cu verdeaţă, cu crutoane.

[note]În cazul în care o serviţi rece, nu uitaţi să faceţi supa mai diluată, deoarece amidonul se va îngroşa la răcire.[/note]

print