Supa cremă de cartofi cu praz este originară din Franţa Evului Mediu, când era atât de groasă încât părea mai degrabă un piure de cartofi cu praz decât o supă. Reţeta s-a subţiat şi rafinat de-a lungul timpului, iar în secolul XIX apare în Le Livre de Cuisine, lucrarea lui Jules Gouffé, ca o supă caldă de cartofi cu praz. În 1950, la hotelul Ritz-Carlton din New York, Louis Diat serveşte această supă rece sub numele de Vichyssoise (după numele localităţi franceze Vichy). Supa rece de cartofi Vichyssoise este apreciată de Julia Child ca fiind una dintre cele mai rafinate invenţii americane în materie de gastronomie.

Porţii: 6

Timp de preparare: 1 oră

Ingrediente:

  • 1,2 kilograme de cartofi
  • 2 tulpini de praz
  • 2 linguri de unt
  • 1,5 litri supă de pui
  • 400 ml smântână dulce
  • 1 linguriţă de nucsoara macinată (opţional)
  • sare
  • piper

Preparare:

  1. Curăţaţi cartofii şi prazul de foile exterioare.
  2. Tăiaţi cartofii cuburi şi prazul rondele.
  3. Topiţi untul într-o oală.
  4. Adăugaţi şi sotaţi prazul 2 minute.
  5. Adăugaţi cartofii.
  6. Stingeţi cu supa de pui.
  7. Opţional, adăugaţi la fiert nucşoara.
  8. Lăsaţi să fiarbă supa timp de 30-40 de minute, până când cartofii sunt bine fierţi.
  9. Pasaţi supa.
  10. Încorporaţi smântâna dulce.
  11. Încălziţi totul la foc mic.
  12. Asezonaţi cu sare (doar dacă e cazul) şi piper proaspăt măcinat.

Supa cremă de praz se serveşte fierbinte sau rece, decorată cu verdeaţă, cu crutoane.

În cazul în care o serviţi rece, nu uitaţi să faceţi supa mai diluată, deoarece amidonul se va îngroşa la răcire.
printează

6 Comentarii

  1. Buna ziua,
    am vazut reteta pe SmartWoman.ro, dar nu eram sigura daca imi raspundeti acolo. Aveti cumva idee cati carbohidrati contine supa aceasta? Tare mult mi-as dori sa o incerc, dar sotul este diabetic si nu pot sa-i servesc nimic fara sa stiu exact numarul de carbohidrati per portie…

  2. @Alexandra, o portie de supa conform retetei de mai sus are aproximativ 80 g carbohidrati (la care se adauga carbohidratii din crutoane – daca se servesc la supa).

    Pentru a reduce cantitatea de carbohidrati, recomandarea noastra este sa inlocuiesti cartofii cu conopida, iar smantana folosita sa aiba cat mai putina grasime. De asemenea, trebuie sa specificam ca in reteta de mai sus portiile sunt generoase. Se pot reduce carbohidratii si prin servirea unei portii mai mici.

  3. Va multumesc foarte mult, specificatiile imi sunt de ajutor. La crutoane mi-e simplu, cantaresc inainte painea din care fac crutoanele. Iar in primul si in primul rand o sa fac supa din cartofi, osciland cantitatea in functie de necesarul de carbohidrati.
    O seara buna!

Adaugă un comentariu: