Ceva Bun

Souvlaki – frigărui greceşti

Souvlaki, frigăruile greceşti din carne de porc, vită, miel, pui şi, mai rar, peşte spadă, reunesc în ele toată dragostea de viaţă a grecilor. Carnea friptă pe jar de lemn sau cărbune, stropită cu ulei de măsline – adevăratul sânge al Greciei – şi parfumată cu oregano, e strâns legată de existenţa culinară a grecilor încă din antichitate. De aceea credem – insistând în clişee – că trebuie să guşti măcar o dată dintr-un souvlaki, pentru a înţelege cu adevărat spiritul culinar grecesc.

Timp de preparare: 40-50 de minute

Porţii: 2

Ingrediente:

pentru servire:

Preparare:

  1. Tăiaţi carnea în cubuleţe potrivite.
  2. Stropiţi carnea cu ulei, sare, piper şi oregano. Lăsaţi carnea să se marineze 15-20 de minute.
  3. Împărţiţi bucăţile de carne pe frigărui metalice sau de lemn înmuiate 10 minute în apă.
  4. Stropiţi din nou frigăruile cu ulei de măsline şi frigeţi-le pe grătar sau în tigaie.
  5. Curăţaţi ceapa şi tăiaţi-o peştişori.
  6. Tăiaţi roşiile rondele.

Serviţi souvlaki cu cartofi prăjiţi, roşii, ceapă şi tzatziki, cu bucăţi de pita unse cu unt şi rumenite uşor pe grătar, şi bucăţi de lămâie.

[note]Pita este lipia grecească – mai groasă şi mai consistentă decât cea din bucătăriile levantine – făcută din aluat de pâine, copt subţire la cuptor.[/note]

[tip]În acelaşi fel, se pot prepara souvlaki şi din alte tipuri de carne: pui, vită, miel sau chiar peşte cu carnea tare.[/tip]

__________________________________________________

print