Souvlaki, frigăruile greceşti din carne de porc, vită, miel, pui şi, mai rar, peşte spadă, reunesc în ele toată dragostea de viaţă a grecilor. Carnea friptă pe jar de lemn sau cărbune, stropită cu ulei de măsline – adevăratul sânge al Greciei – şi parfumată cu oregano, e strâns legată de existenţa culinară a grecilor încă din antichitate. De aceea credem – insistând în clişee – că trebuie să guşti măcar o dată dintr-un souvlaki, pentru a înţelege cu adevărat spiritul culinar grecesc.
Timp de preparare: 40-50 de minute
Porţii: 2
Ingrediente:
- 400 grame carne slabă de porc
- 1 lingură oregano uscat
- 6 linguri ulei de măsline
- sare
- piper proaspăt măcinat
pentru servire:
- 2 lipii greceşti (pita)
- 1 ceapă mare
- 2 roşii
- cartofi prăjiţi (opţional)
- tzatziki
- 1 lămâie
Preparare:
- Tăiaţi carnea în cubuleţe potrivite.
- Stropiţi carnea cu ulei, sare, piper şi oregano. Lăsaţi carnea să se marineze 15-20 de minute.
- Împărţiţi bucăţile de carne pe frigărui metalice sau de lemn înmuiate 10 minute în apă.
- Stropiţi din nou frigăruile cu ulei de măsline şi frigeţi-le pe grătar sau în tigaie.
- Curăţaţi ceapa şi tăiaţi-o peştişori.
- Tăiaţi roşiile rondele.
Serviţi souvlaki cu cartofi prăjiţi, roşii, ceapă şi tzatziki, cu bucăţi de pita unse cu unt şi rumenite uşor pe grătar, şi bucăţi de lămâie.
[note]Pita este lipia grecească – mai groasă şi mai consistentă decât cea din bucătăriile levantine – făcută din aluat de pâine, copt subţire la cuptor.[/note]
[tip]În acelaşi fel, se pot prepara souvlaki şi din alte tipuri de carne: pui, vită, miel sau chiar peşte cu carnea tare.[/tip]
__________________________________________________