Ceva Bun

Sarea

 

Sare Praid

Origine: Sarea (clorura de sodiu) este cea mai banală şi, totodată, indispensabilă prezenţă din farfuria noastră. Sarea se extrage din depozite subterane (formate din fostele mări), din mare (apa mării are 3% sare) sau din lacuri sărate.
Prezentare: Sarea se prezintă sub diverse dimensiuni de granulaţie sau sub formă de rocă de sare. Sarea naturală are culoare gri sau maronie şi albeşte în urma unui proces de curăţare chimică.
Aromă: Sarea, aşa cum îi spune numele definitoriu pentru gust, este sărată (sic!) şi accentuează gusturile celorlalte ingrediente.

Între săruri există diferenţe de compoziţie, în funcţie de metoda de obţinere a lor. Sarea marină, obţinută prin evaporarea apei de mare are, spre deosebire de sarea de mină, şi alte sedimente şi minerale, sodiul fiind cel mai prezent. Cu toate acestea diferenţele de conţinut sunt aproape insesizabile la gust. Sarea iodată şi cea cu adaos de clor au acelaşi gust.

Utilizare: Sarea se utilizează în aproape orice preparat din întreaga lume. Sarea încetineşte procesul de fermentare al pâinii şi este indispensabilă în procesul de producere a brânzeturilor.

Sarea se foloseşte pentru conservarea alimentelor, în special a cărnii, pentru că împiedică formarea bacteriilor şi a mucegaiului în sau pe mâncare.

Sarea mai este folosită în industria chimică şi cea cosmetică (în special pentru obţinerea sărurilor de baie), pentru dedurizarea apei, etc.. Aerul sărat din interiorul minelor este recomandat bolnavilor de astm bronşic.

Tipuri de sare:

Sarea cu iod şi fluor. Sarea cu iod conţine iodat de potasiu şi/sau magneziu, care susţine sinteza tiroxinului de calcitocină motiv pentru care contribuie la prevenirea apariţiei guşei. 900 de grame de sare pot coţine nu mai mult de 25 de grame de iod. Sarea iodată cu fluor conţine fluor, care ajută la prevenire deteriorării dinţilor.

Sarea fără sodiu. Sarea fără sodiu este considerată sare de regim iar sodiul poate fi înlocuit de potasiu şi/sau magneziu. Este recomandată de regulă persoanelor cu hipertensiune arterială. Gustul ei se distinge de cel al sării cu sodiu printr-un post gust amar.

Sarea cu ierburi. Datorită faptului că accentuează gusturile şi conservă, sarea este folosită pentru mixuri aromatice în amestec cu granule de: ţelină, usturoi, ceapă, ierburi aromatice, ciuperci, piper, etc.

Preparare: Sare se foloseşte în aproape orice preparat, chiar şi în cele dulci, unde echilibrează gustul. Sarea se adaugă, de regulă, spre finalul preparării mâncărurilor, majoritatea îşi pierde o bună parte a volumului în timpul procesului de preparare. O mâncare sărată corespunzător la începutul procesului de preparare va fi prea sărată la final deoarece concentraţia de sare va creşte. În plus, prezenţa sării inhibă procesul de fierbere al unor alimente (carnuri, fasole, etc)

Sarea se foloseşte pentru coacerea alimentelor (cărnuri, legume, peşte) în interiorul ei. Alimentele coapte într-o crustă de sare amestecată cu albuş de ou (pentru legare) au o savoare aparte.

[note]Termenul de salariu provine din latinescul salarium deoarece legiunile romane erau plătite cu sare pentru serviciile lor.[/note]

[note]RFG a impozitat până în 1992 sarea printr-o taxă specială, în multe ţări sarea fiind considerată aur alb.[/note]

print