Ceva Bun

Ostropel de pui

Ostropelul de pui concentrează în el toate caracteristicile sudului fierbinte al României. Această tocăniță de pui, de influență balcanică, ilustrează probabil cel mai bine alcătuirea fiecărei curți țărănești înșirate pe întreaga lungime a Dunării. Un pui de găină  – lăsat de vreo câteva săptămâni de capul lui de către cloșcă, o ceapă, un cățel de usturoi, un ardei și două roșii, plus un pahar de vin alb sec și două foi de dafin. Zestrea zilelor de vară a fiecărei gospodării.

Porții: 4

Timp de preparare: 1 oră

Ingrediente:

Preparare:

  1. Tăiați puiul în patru bucăți (pupele cu tot cu o parte din spate; pieptul cu tot cu aripi, despicat în două).
  2. Tăiați ceapa peștișori, ardeiul gras julienne. Tocați usturoiul.
  3. Încingeți uleiul într-o cratiță încăpătoare și rumeniți bucățile de pui pe toate părțile. Prima dată pe partea cu piele.
  4. După ce carnea s-a rumenit adăugați în cratiță ceapa, usturoiul, ardeiul gras și lăsați-le să-și elibereze aroma.
  5. Adăugați boiaua și lingura de făină, amestecați-le cu restul ingredientelor și lăsați-le să se rumenească.
  6. Adăugați foile de dafin și roșiile tăiate cubulețe sau felii mari. Stingeți totul cu vinul și pasta de tomate diluată în supa de pui.
  7. Acoperiți crațița și lăsați mâncarea să fiarbă la foc mediu timp de 30-40 de minute până când carnea s-a făcut și sosul s-a legat.
  8. Sărați și pipărați după gust.

Ostropelul de pui se poate servi cu piure de cartofi, dar este neegalat alături de o lingură zdravănă de mămăligă. Presărați pătrunjel proaspăt deasupra pentru decor.

[tip]Pentru a realiza simplu porții egale puteți cumpăra pulpe de pui; câte una pentru fiecare porție[/tip]

print