Ceva Bun

Crème Brûlée

Menţionată pentru prima dată în 1691, în cartea maestrului François Massialot, creme brulee (se scrie crème brûlée) nu e o cremă de zahăr ars oarecare ci este unul dintre cele mai rafinate şi spectaculoase deserturi, remarcabil prin simplitatea dar, mai ales, puritatea ingredientelor: gălbenuş de ou, smântână dulce, zahăr şi vanilie.

Ceea ce face deosebit acest desert –  şi îi dă şi numele – este crusta de zahăr ars de deasupra, cea pe care o spărgea cu plăcere Amelie Poulaine (personajul filmului Amelie). Sub acest vitraliu din caramel, subţire şi dulce, se ascunde o cremă ingenuă, cu o textură delicată.
Pentru această rețetă aveți nevoie de 6 vase ramekin.

Porţii: 6

Timp preparare: 1 oră (plus 2 ore la rece)

Ingrediente:

Preparare:

  1. Tăiaţi batonul de vanilie în două. Cu ajutorul cuţitului radeţi seminţele de pe interiorul celor două jumătăţi de teacă.
  2. Puneţi la fiert smântâna dulce împreună cu cele două teci şi seminţele extrase anterior. Fierbeţi la foc mic 5 minute. Luaţi smânâna de pe foc şi lăsaţi-o să se răcească puţin.
  3. Încălziţi cuptorul la 130-140 de grade Celsisus.
  4. Până se răcoreşte smântâna, bateţi cele 6 gălbenuşuri cu zahărul (cele 125 de grame). Granulele de zahăr trebuie să se topească şi amestecul să fie uşor şi pufos.
  5. Adăugaţi treptat, amestecând continuu, smântâna peste gălbenuşuri. O să  obţineţi o cremă foarte fină.
  6. Pregătiţi 6 vase ramekin (sau ceşti termorezistente) pe care le aşezaţi într-o tavă.
  7. Strecuraţi crema într-o carafă (sau alt vas care vă va permite să o turnaţi uşor în forme).
  8. Umpleţi în mod egal cele şase forme cu cremă.
  9. Turnaţi cu grijă apă fierbinte în tavă printre cele 6 cupe, până la jumătatea lor.
  10. Introduceţi tava la cuptor pentru 30 de minute (la foc mic spre mediu).
  11. După ce formele s-au răcit la temperatura camerei, introduceţi-le la frigider pentru 2 ore.
  12. Pentru servire, presăraţi câte o lingură  de zahăr peste fiecare porţie de cremă, îndepăraţi excesul, şi caramelizaţi uşor cu ajutorul unei torţe cu gaz.

    [tip] Torţele cu gaz se găsesc la magazinele cu articole de specialitate. Variante mai ieftine puteti cumpara din magazinele cu articole pentru construcţii (sunt folosite de către instalatori pentru a încălzi şi curba la cald ţevile din material plastic).[/tip]

    [tip]Dacă nu aveţi torţă dar cuptorul dumneavoastră are o rezistenţă pentru grill, plasaţi formele cu cremă, pudrate cu zahăr, sub el (sub grill, nu sub cuptor:)). Cuptorul nu trebuie să fie cald pentru a nu se încălzi partea de jos a cremei.[/tip]

    [warning]Aveţi grijă când scoateţi formele din tava cu apă fierbinte şi când brulaţi crema. Nu uitaţi că vă jucaţi – la propriu – cu focul![/warning]

[note]Filmul are doar un scop ilustrativ. Urmăriţi doar tehnica de preparare din film nu şi cantităţile ingredientelor.[/note]

print