Raţa (sau bobocul de raţă pe varză) este un preparat elegant al bucătăriei boiereşti româneşti. Cu elementele alsaciene, de graniţă franco-germană, îmbinând pasiunea pentru carnea de raţă a francezilor şi cea pentru varză a germanilor, raţa pe varză rămâne o reţetă etalon românească.
Preparată tradiţional dintr-un boboc de raţă – unul per porţie – sau din pulpele păsării, cu varză murată sau varză dulce fiartă înăbuşit în vin cu mirodenii, această reţetă va aduce glorie meselor dumneavoastră.
Porţii: 4
Timp de preparare: 3 ore
Ingrediente:
- 1 raţă întreagă
- 1 varză medie
- 1 litru de vin alb sec
- 5-6 cuisoare
- 6-8 boabe de enibahar
- 150 grame costiţă afumată
- 1 linguriţă coriandru măcinat
- 1 lingură rasă de chimen măcinat
- 2 linguri de cimbru uscat
- 3 foi de dafin
- 2 cepe
- 1 ardei gras sau kapia, roşu
- sare
- piper prospăt măcinat
Preparare:
- Decupaţi raţa în felul următor: desfaceţi pulpele şi pieptul. Tăiaţi pieptul în două, pe lungime.
- Îndepărtaţi excesul de piele cu grăsime şi tăiaţi-l în pătrăţele.
- Curăţaţi ceapa şi morcovul.
- Puneţi la fiert într-un litru de apă şi 500 ml de vin aripile de raţă şi spatele.
- Adăugaţi în oală cuişoarele, morcovul şi 1 ceapă.
- Fierbeţi la foc mic, acoperit, 80 de minute.
- Încingeţi focul la 180 de grade Celsius.
- Curăţaţi varza de frunzele exterioare şi răzuiţi-o din cuţit sau prin răzătoare.
- Procedaţi la fel cu cea de a doua ceapă şi ardeiul.
- Tăiaţi costiţa afumată cubuleţe.
- Rumeniţi, într-o tigaie, pătrăţelele din piele de raţă, pentru a extrage grăsimea.
- Rumeniţi pulpele de raţă şi pieptul cu pielea în jos într-o cratiţă din fontă în puţină grăsime de raţă.
- Scoateţi carnea şi puneţi-o deoparte.
- Adăugaţi, în grăsimea din cratiţă, costiţa, ceapa şi ardeiul gras şi rumeniţi-le uşor.
- Adăgaţi treptat, pe măsură ce se înmoaie, varza.
- Adăugaţi puţină sare, cimbrul, foile de dafin, enibaharul, coriandrul, chimenul şi puţin piper.
- Amestecaţi varza, adăugaţi 500 ml supă şi 500 ml de vin.
- Adăugaţi bucăţile de carne peste varză.
- Introduceţi cratiţa acoperită la cuptor pentru 100 de minute.
Carnea se serveşte fierbinte, montată direct peste varză.
_______________________________________________