Ceva Bun

Raţă pe varză

Raţa (sau bobocul de raţă pe varză) este un preparat elegant al bucătăriei boiereşti româneşti. Cu elementele alsaciene, de graniţă franco-germană, îmbinând pasiunea pentru carnea de raţă a francezilor şi cea pentru varză a germanilor, raţa pe varză rămâne o reţetă etalon românească.

Preparată tradiţional dintr-un boboc de raţă – unul per porţie – sau din pulpele păsării, cu varză murată sau varză dulce fiartă înăbuşit în vin cu mirodenii, această reţetă va aduce glorie meselor dumneavoastră.

Porţii: 4

Timp de preparare: 3 ore

Ingrediente:

Preparare:

  1. Decupaţi raţa în felul următor: desfaceţi pulpele şi pieptul. Tăiaţi pieptul în două, pe lungime.
  2. Îndepărtaţi excesul de piele cu grăsime şi tăiaţi-l în pătrăţele.
  3. Curăţaţi ceapa şi morcovul.
  4. Puneţi la fiert într-un litru de apă şi 500 ml de vin aripile de raţă şi spatele.
  5. Adăugaţi în oală cuişoarele, morcovul şi 1 ceapă.
  6. Fierbeţi la foc mic, acoperit, 80 de minute.
  7. Încingeţi focul la 180 de grade Celsius.
  8. Curăţaţi varza de frunzele exterioare şi răzuiţi-o din cuţit sau prin răzătoare.
  9. Procedaţi la fel cu cea de a doua ceapă şi ardeiul.
  10. Tăiaţi costiţa afumată cubuleţe.
  11. Rumeniţi, într-o tigaie, pătrăţelele din piele de raţă, pentru a extrage grăsimea.
  12. Rumeniţi pulpele de raţă şi pieptul cu pielea în jos într-o cratiţă din fontă în puţină grăsime de raţă.
  13. Scoateţi carnea şi puneţi-o deoparte.
  14. Adăugaţi, în grăsimea din cratiţă, costiţa, ceapa şi ardeiul gras şi rumeniţi-le uşor.
  15. Adăgaţi treptat, pe măsură ce se înmoaie, varza.
  16. Adăugaţi puţină sare, cimbrul, foile de dafin, enibaharul, coriandrul, chimenul şi puţin piper.
  17. Amestecaţi varza, adăugaţi 500 ml supă şi 500 ml de vin.
  18. Adăugaţi bucăţile de carne peste varză.
  19. Introduceţi cratiţa acoperită la cuptor pentru 100 de minute.

Carnea se serveşte fierbinte, montată direct peste varză.


_______________________________________________
print