Ceva Bun

Prăjitură cu dovleac

 

O prăjitură simplă şi ieftină, ideală pentru a pune în valoare sezonierul dovleac. Un aluat simplu, din familia “checurilor”, o umplutură pe bază de dovleac, parfumat cu scorţişoară şi coajă de lămâie şi prăjitura cu dovleac e gata!

Vezi aici rețeta de plăcintă americană cu dovleac.

Reţetă: Prăjitură cu dovleac

Ingrediente:


  • pentru umplutură
  • 1200 grame miez de dovleac (curăţat, fără semințe şi trecut prin răzătoarea mare)
  • 200 grame zahăr
  • 1 lămâie
  • 1 lingură zdravănă de scortisoara rasă
  • 50 grame unt
    pentru aluat
  • 5 ouă mari
  • 1 cană de ulei
  • 1 cană de lapte gras
  • 1 cană de zahăr
  • 2 căni de făină
  • 1 plic de zahăr vanilat
  • 1 plic praf de copt
  • 1 vârf de cuţit de sare
    pentru decor
  • 160 grame zahăr pudră vanilat

Preparare:

  1. Răzuiţi coaja lămâii şi extrageţi zeama.
  2. Topiţi untul într-o cratiţă sau tigaie adâncă.
  3. Adăugaţi miezul de dovleac, zeama şi coaja de lămâie, zahărul şi scorţişoara.
  4. Sotaţi bine la foc mic până când dovleacul se înmoaie (aproximativ 20-30 de minute); dacă e cazul mai adăugaţi puţină apă.
  5. Lăsaţi umplutura să se răcească.
  6. Încingeţi cuptorul la 165-170 grade Celsisus (temperatură medie).
  7. Tapetaţi o tavă cu hârtie de copt unsă cu ulei.Bateţi ouăle cu zahărul şi zahărul vanilat într-un castron adânc.
    [tip]În funcţie de dimensiunea tăvii, prăjitura dumneavoastră va fi mai subţire sau mai groasă. Vă recomandăm o tavă de aproximativ 30×30 centimetri. [/tip]
  8. Adăugaţi laptele şi uleiul.
  9. Încorporaţi cu un tel praful de copt şi făina. O să obţineţi un aluat fluid.
  10. Turnaţi jumătate din aluat în tavă şi introduceţi-o la cuptor pentru 9-10 minute.
  11. Scoateţi tava din cuptor şi turnaţi umplutura peste.
  12. Turnaţi restul de aluat peste umplutură şi introduceţi la cuptor pentru 25-35 de minute (în funcţie de grosimea prăjiturii). Testaţi-o cu o scobitoare.
  13. Scoateţi prăjitura din cuptor, lăsaţi-o să se răcorească, pudraţi-o cu zahăr vanilat şi porţionaţi-o.

 

Timp de pregătire: 20 minute

Timp de gătire: 1 oră

Porții: 16 – 24 bucăți, în funcție de dimensiunea tăvii

[note]Pentru o măsurare corectă folosiţi aceeaşi cană normală (250 ml). [/note]

Prăjitura cu dovleac se consumă ca atare sau cu frişcă, după ce s-a răcit minim 15 minute.

print