O prăjitură simplă şi ieftină, ideală pentru a pune în valoare sezonierul dovleac. Un aluat simplu, din familia “checurilor”, o umplutură pe bază de dovleac, parfumat cu scorţişoară şi coajă de lămâie şi prăjitura cu dovleac e gata!

Vezi aici rețeta de plăcintă americană cu dovleac.

Reţetă: Prăjitură cu dovleac

Prăjitură cu dovleac

Ingrediente:


  • pentru umplutură
  • 1200 grame miez de dovleac (curăţat, fără semințe şi trecut prin răzătoarea mare)
  • 200 grame zahăr
  • 1 lămâie
  • 1 lingură zdravănă de scortisoara rasă
  • 50 grame unt
    pentru aluat
  • 5 ouă mari
  • 1 cană de ulei
  • 1 cană de lapte gras
  • 1 cană de zahăr
  • 2 căni de făină
  • 1 plic de zahăr vanilat
  • 1 plic praf de copt
  • 1 vârf de cuţit de sare
    pentru decor
  • 160 grame zahăr pudră vanilat

Preparare:

  1. Răzuiţi coaja lămâii şi extrageţi zeama.
  2. Topiţi untul într-o cratiţă sau tigaie adâncă.
  3. Adăugaţi miezul de dovleac, zeama şi coaja de lămâie, zahărul şi scorţişoara.
  4. Sotaţi bine la foc mic până când dovleacul se înmoaie (aproximativ 20-30 de minute); dacă e cazul mai adăugaţi puţină apă.
  5. Lăsaţi umplutura să se răcească.
  6. Încingeţi cuptorul la 165-170 grade Celsisus (temperatură medie).
  7. Tapetaţi o tavă cu hârtie de copt unsă cu ulei.Bateţi ouăle cu zahărul şi zahărul vanilat într-un castron adânc.
    În funcţie de dimensiunea tăvii, prăjitura dumneavoastră va fi mai subţire sau mai groasă. Vă recomandăm o tavă de aproximativ 30×30 centimetri.
  8. Adăugaţi laptele şi uleiul.
  9. Încorporaţi cu un tel praful de copt şi făina. O să obţineţi un aluat fluid.
  10. Turnaţi jumătate din aluat în tavă şi introduceţi-o la cuptor pentru 9-10 minute.
  11. Scoateţi tava din cuptor şi turnaţi umplutura peste.
  12. Turnaţi restul de aluat peste umplutură şi introduceţi la cuptor pentru 25-35 de minute (în funcţie de grosimea prăjiturii). Testaţi-o cu o scobitoare.
  13. Scoateţi prăjitura din cuptor, lăsaţi-o să se răcorească, pudraţi-o cu zahăr vanilat şi porţionaţi-o.

 

Timp de pregătire: 20 minute

Timp de gătire: 1 oră

Porții: 16 – 24 bucăți, în funcție de dimensiunea tăvii

Pentru o măsurare corectă folosiţi aceeaşi cană normală (250 ml).

Prăjitura cu dovleac se consumă ca atare sau cu frişcă, după ce s-a răcit minim 15 minute.

7 Comentarii

  1. Sa dea dracu in ea de publicitate (bon prix), nici nu poti citi ingredientele.
    Pierdere de timp si macinare de nervi.
    Chiar vroiam sa fac aceasta prajitura, este vremea ei, m-am bucurat la primirea e-mail-ului cu reteta.
    Dar ce folos ?
    Nu am reusit decat sa pierd timp si sa ma enervez.
    Altminteri ador acest site, Ceva Bun
    Asta e, s-auzim de bine

  2. Imi place acest site, de aceea m-am şi abonat şi păstrez toate mailurile primite, chiar dacă nu pe toate le-aş încerca (fiecare cu gusturile lui, nu?).
    Am însă o rugăminte, şi m-aş bucura dacă aţi putea face ceva în acest sens. Să scrieţi la subiect, în loc de “Ceva bun”, numele preparatului din acel mail. Ar fi mai de folos, pentru că acum, când vreau să găsesc ceva anume, trebuie să “iau la mână” toate mailurile, ca să găsesc acel ceva. Pe când, dacă mailul ar avea titlul potrivit, ar fi mult mai uşor să găsesc ceea ce caut. Ce ziceţi?
    În rest, totul e super. Prezentarea e reuşită, imaginile, totul. Mulţumesc!

    • Multumim de aprecieri. Deocamdata newsletterul este trimis automat de feedburner, un serviciu google. In viitor o trecem pe o platforma personalizata.

    • Se poate înlocui cu relativ aceeaşi cantitate de măr gătit. Trebuie săaveţi în considerare faptul că mărul are o cnatitate mare de apă.

Adaugă un comentariu: