Ceva Bun

Prăjitură cu brânză New York

Nu ştiu să existe pe lumea astă vreo ţară, indiferent cât de neobişnuită ar fi ea din punct de vedere cultural, care să nu aibă în patrimoniul culinar două reţete: o reţetă de supă de roşii şi una de prăjitură cu brânză. Fără supă de roşii aş putea să trăiesc – măcar o perioadă. Fără prăjitură cu brânză, în special această prăjitură cu brânză în stil american (cheesecake), mi-ar fi mult mai greu. Căci dacă American pie mă lasă rece, nu acelaşi lucru pot să-l spun despre New York cheesecake.

Reţetă: New York cheesecake

Ingrediente:

  • 85 de grame unt topit
  • 140 grame biscuţi digestivi
  • 1 lingură de zahăr

    umplutură
  • 900 gr brânză dulce
  • 250 gr zahăr alb tos
  • 3 linguri făină
  • 1 fiolă esenţă de vanilie
  • coajă rasă de la 1 lămâie
  • 1 1/2 linguriţă suc de lămâie
  • 3 ouă mari, plus un gălbenuş
  • 300 ml smântâna dulce grasă
  • un vârf de cuţit de sare

Preparare:

  1. Încingeţi cuptorul la 190 de grade C.
  2. Aşeazaţi hârtia de copt pe fundul unei tăvi rotunde cu marginea detaşabilă (de tort).
  3. Topiţi untul şi amestecaţi-l cu biscuiţii sfărâmaţi şi zahărul până când compoziţia devine omogenă.
  4. Cu ajutorul unei linguri întindeţi uniform blatul în forma de tort, presând bine.
  5. Introduceţi tava cam 10 minute în cuptor. Scoateţi blatul şi lăsaţi-l la răcit.
  6. Măriţi temperatura cuptorului la 240 grade C.
  7. Puneţi brânza dulce într-un castron şi amestecaţi timp de 2 minute cu mixerul, la viteză mică.
  8. Adaugaţi treptat ouăle, zahărul, apoi făina şi un vârf de cuţit de sare, amestecând în tot acest timp cu mixerul.
  9. Secretul acestei rețete este ca mixerul să fie dat la viteza cea mai mică.
    [note]Există și variante în care albușurile sunt bătute separat și încorporate înaintea gălbenușurilor pentru a obține o cremă și mai pufoasă.[/note]
  10. Adaugaţi vanilia, coaja şi sucul de lămâie.
  11. Adăugați smântâna (puțin câte puțin cu o lingură – păstrați și pentru topping) și amestecați până se omogenizează.
  12. Turnaţi umplutura peste blat şi introduceţi tava în cuptor 40 de minute la 110 grade
  13. Opriţi focul şi lăsaţi prăjitura să se răcească odată cu cuptorul timp de două ore.
  14. New York Cheese cake se serveşte a doua zi, după ce a stat o noapte în frigider, cu toping de caramel, ciocolată sau fructe de pădure.
    [tip]Dacă vreţi că prăjitură cu brânză să aibă o compoziţie cremoasă, lăsaţi uşa de la cuptor uşor deschisă, dacă doriţi prăjitura mai uscată, lăsaţi uşa închisă.[/tip]

Timp de pregătire: 40 minute 

Timp de gătire: 50 minute

Porţii: 8

[tip]Dacă vreţi că prăjitură cu brânză să aibă o compoziţie cremoasă, lăsaţi uşa de la cuptor uşor deschisă, dacă doriţi prăjitura mai uscată, lăsaţi uşa închisă. [/tip]


print