Ceva Bun

Pâté de ficat

Atribut al bucătăriei franceze şi belgiene deopotrivă, pâté-ul este denumirea generică a mixturilor de carne tartinabile, aromate cu vin şi mirodenii. Cel mai cunoscut dintre pâté-uri rămâne cel din ficat care a devenit popular în întreaga lume.

Preparat din ficat de pasăre (pui, gâscă, raţă, etc), iepure, porc, vită şi mai rar miel sau oaie, pâté-ul are un gust şi o savoare deosebite, direct influenţate de calitatea alcoolului şi a celorlalte ingrediente adăugate în amestec.

Porţii: 6-8

Timp de preparare: 45 de minute (plus 4 ore pentru răcire)

Ingrediente:

Preparare:

  1. Curăţaţi ficăţeii de pieliţe şi, dacă sunt prea mari, tăiaţi-i în bucăţele.
  2. Curăţaţi ceapa şi usturoiul. Tocaţi ceapa şi pisaţi usturoiul.
  3. Tăiaţi baconul cubuleţe.
  4. Topiţi untul (50 de grame) într-o tigaie adâncă sau cratiţă.
  5. Adăugaţi ceapa şi prăjiţi-o până devine sticloasă.
  6. Adăugaţi baconul şi rumeniţi-l uşor 3-5 minute.
  7. Adăugaţi usturoiul pisat şi rumeniţi-l un minut.
  8. Adăugaţi ficăţeii şi prăjiţi-i timp de aproximativ 20 de minute, la foc mic, în tigaia acoperită cu un capac.
  9. Adăugaţi  sarea, piperul, pătrunjelul şi vinul. Opriţi focul.
  10. Lăsaţi să se răcorească amestecul timp de 10 minute şi pasaţi-l apoi într-un mixer.
  11. Aşezaţi pâté-ul într-o farfurie adâncă, nivelaţi-l, decoraţi cu frunze de dafin şi acoperiţi cu ghee topit. (vezi foto)
  12. Lăsaţi să se răcească pâté-ul, acoperiţi farfuria cu o folie alimentară şi introduceţi-o la rece pentru minim 4 ore.

Pâté-ul de ficat se consumă ca atare, tartinat pe felii de pâine prăjită sau se poate folosi pentru diverse umpluturi, cum ar fi ouăle umplute.

[note]Variante

Pâté din ficat de porc – înlocuiţi vinul cu 4 linguri de cognac şi adăugaţi 1 lingură de stafide. Pentru această varietate, puteţi înlocui şi untul şi ghee-ul cu untură de porc.

Pâté din ficat de vită – înlocuiţi vinul cu rom brun de calitate superioară.

Pâté din ficat de iepure – înlocuiţi vinul fortifiat cu Merlot.

Pâté din ficat de raţă sau gâscă – adăugaţi în amestec 1 lingură de caise uscate tocate mărunt sau coaja rasă de la 1 portocală. [/note]

print