Ceva Bun

Papanaşi cu smântână şi dulceaţă

Papanaşii româneşti sunt greu de încadrat la deserturi, dar lesne de omologat la mâncăruri româneşti. Pentru că sunt exact aşa cum n-ar trebui să fie un desert şi, în acelaşi timp, întrutotul pe gustul românului: mari şi săţioşi cât un prânz.

Papanaşii prăjiţi, de origine moldovenească, sunt replica papaşanilor fierţi de familie austro-ungurească. Pentru că fiecare naş îşi are papanaşul. Oare am mai făcut gluma asta şi la papanaşii fierţi?

Porţii: 8

Timp de preparare: 1 oră

Ingrediente:

Preparare:

  1. Cerneţi bine făina.
  2. Amestecaţi manual – dar şi mai bine într-un robot de bucătărie sau folosind un mixer de mână – brânza de vaci cu zahărul, ouăle, sarea, zahărul vanilat şi bicarbonatul stins cu zeama de lămâie.
  3. Adăugaţi cele 200 de grame de făina şi coaja de lămâie. Amestecaţi bine. Dacă este necesar, în funcţie de densitatea brânzei, adăugaţi 1-2 linguri de făină suplimentar.
    [tip] Trebuie să obţineţi un aluat moale dar care să se desprindă  de pe mână. [/tip]
  4. Puneţi uleiul la încins într-o tigaie sau cratiţă adâncă.
  5. Pe o suprafaţă de lucru, curată şi uscată, pudraţi făină.
  6. Împărţiţi aluatul în 8 linguri de cocă pentru papanaşi şi 8 linguriţe pentru capacul rotund al acestora.
  7. Cu mâna dată prin făină formaţi 8 discuri şi tot atâtea biluţe din aluat.
  8. Treceţi degetul arătător prin făină şi înfigeţi-l în discul de cocă (vezi galeria foto). Rotiţi circular degetul pentru a obţine un orificiu central în aluat.
  9. În uleiul încins, la temperatură mică, rumeniţi câte 2 papanaşi deodată – în funcţie de dimensiunea vasului de prăjire – şi tot atâtea biluţe, pe ambele părţi.
    [note]În mod normal, papanașii se prăjesc cam 5-6 minute fiecare. Acest timp depinde de mărimea papanașilor și de nivelul uleiului din vasul de prăjire. Este foarte important ca focul să fie mic pentru ca papanașii să nu se prăjească doar la suprafață și să rămână cruzi în mijloc. [/note]
  10. Scoateţi papanaşii, pe măsură ce sunt prăjiţi, şi puneţi-i la scurs de excesul de grăsime pe un prosop de hârtie. Mai întâi, veți scoate bilele pentru că, fiind mai mici, se vor face primele.

Papanaşii se servesc cu un brâu de smântână asezonat cu dulceaţă, pudraţi cu zahăr pudră.

[tip]Cea mai potrivită smântână pentru servirea papanașilor este cea fermentată şi grasă, iar cele mai bune dulceţuri sunt cele din fructe de pădure (mure, afine, zmeură, etc), căpşuni, vişine sau cireşe amare.[/tip]

[tip]Papanaşii se pot servi şi cu sosuri de vanilie sau ciocolată. Cu adevărat excepţionali – şi păcătoşi – sunt papanaşii cu caramel dulce de leche. [/tip]

print