Ceva Bun

Oala de lut – pentru sarmale

Oalele de lut rămân cele mai fidele vase pentru pregătirea adecvată a mâncărurilor tradiţionale româneşti, în special a sarmalelor. Reţeta sarmalelor s-a modificat de-a lungul vremii, meiul şi dovleacul folosite acum sute de ani au fost înlocuite cu orez sau păsat din mălai, dar vasul de lut a rămas neschimbat de la cultura de Cucuteni şi până azi. La fel şi “tehnologia” de pregătire, utilizare şi păstrare a vasului. Pentru că oalele de lut nu sunt nişte ustensile de bucătărie oarecare; sunt vii (comunică la nivel fizic şi chimic cu ingredientele) şi sunt sensibile (se impregnează cu apă şi arome).

Ce trebuie să ştiţi atunci când cumpăraţi o oală de lut, în special una nesmălţuită .

oală de lut pentru sarmale (smălţuită)

[warning]Oala de lut nu se foloseşte niciodată pe flacără directă. Puteţi folosi oala pe plită, la foc minim.[/warning]

[warning]Cel mai bine este să folosiţi oala la cuptor. Nu introduceţi însă niciodată oala în cuptorul cald pentru că există riscul să se crape.[/warning]

[tip]În mod tradiţional, crusta formată la fierbere se îndepărtează prin frecare cu mălai.[/tip]

Vezi rețeta de sarmale aici.

print