Ceva Bun

Gem de portocale

Gemul de portocale este una dintre cele mai la îndemână dulceţuri, mai ales că se poate face aproape tot timpul anului. Astfel, fără prea multă pricepere şi doar cu puţină răbdare, puteţi obţine acasă propriul gem de portocale, adaptat după gust. Dacă dispundeţi de o maşină de făcut pâine, probabil ştiţi deja că multe dintre modele au un program special pentru prepararea dulceţurilor. Puneţi-le la treabă!

Porţii: aproximativ 1,2 kilograme de gem

Timp de preparare: 90 de minute

Ingrediente:

Preparare:

  1. Decojiţi portocalele, îndepărtaţi-le partea albă şi tăiaţi miezul cubuleţe.
  2. Extrageţi sucul din lămâi.
  3. Spălaţi bine, în mai multe ape, coaja unei portocale şi tăiaţi-o fâşii subţiri.
  4. Puneţi la fiert, într-un vas cu fund gros, portocalele, zahărul şi zeama de lămâie.
  5. Fierbeţi la foc mic, amestecând constant, timp de aproximativ 1 oră, până când gemul se leagă.
  6. Opţional, pentru un gust uşor amărui, adăugaţi coaja de portocală.
  7. Mai fierbeţi încă 10-15 minute şi trageţi vasul de pe foc.

Gemul de portocale se poate consuma imediat –  după răcire – sau se poate conserva.

[tip]Gemul de portocale se poate aroma cu 1/2 cuisoare, adăugate în timpul procesului de preparare.[/tip]

[tip]Folosind această metodă puteţi prepara şi alte gemuri de  citrice (mandarine, clementine, etc.).[/tip]

print