Ceva Bun

Găluște din cartofi (Kartoffelkloesse)

Un simbol al bucătăriei germane, găluștele din cartofi sunt o garnitură de nelipsit, mai ales când vine vorba de fripturi cu sos. Găluștele din cartofi – Kartoffelkloesse – sunt specifice mai ales meselor tradiționale din sudul Germaniei, din Cehia și Austria.

Porții: 12 găluște

Timp de preparare: 2 ore

Ingrediente:

Preparare:

  1. Fierbeți cartofii cu tot cu coajă în apă cu sare aproximativ 45 de minute, până se înmoaie.
  2. Îndepărtați coaja feliilor de pâine și tăiați miezul cubulețe.
  3. Prăjiți cubulețele de pâine într-un amestec de unt și ulei până devin aurii. Scoateți-le la scurs pe un șervet de hârtie.
  4. După ce au fiert cartofii, scurgeți-i de apă și lăsați-i să se răcorească.
  5. Curățați cartofii de coajă și tăiați-i în cuburi mari. Puneți cartofii tăiați într-un castron pe care îl băgați la frigider o jumătate de oră pentru a avea cartofii reci.
  6. Sfărâmați cartofii cu o furculiță și adăugați sare și nușoară. Încorporați făina și amidonul, amestecând cu mâna până obțineți un aluat pufos. Dacă este prea lipicios, mai adăugați o lingură de făină.
  7. Încorporați și oul la final.
  8. Împărțiți aluatul în 12 părți egale, formând sfere din aluat.
  9. În fiecare gălușcă băgați în mijloc câte un cub de pâine. Rulați aluatul în mână până când cubul de pâine rămâne în centru (nu se vede din afară).
  10. Puneți o oală cu apă la fiert. Când apa este pe punctul de a da în clocot, adăugați sare și puneți prima tură de găluște la fiert. Fierbeți găluștele 10-15 minute, până se ridică la suprafață.
  11. Scoateți găluștele cu o spumieră pe un platou și acoperiți-le cu un șervet curat.
  12. Procedați la fel cu restul găluștelor.

[tip] Nu fierbeți prea multe găluște într-o singură tură. În funcție de suprafața vasului de fierbere, puneți 4-6 găluște pentru a evita lipirea lor. [/tip]

print