Curry-ul din carne de porc, puternic aromat şi picant, este o raritate în bucătăria indiană şi este specific regiunii Kerala din sud-vestul Indiei. O reţetă etnică adaptată bucătăriilor moderne.
Porţii: 4
Timp de preparare: 90 minute
Ingrediente:
- 1 kilogram carne de porc
- 2 linguri rase fulgi de ardei iute
- 1 lingură boabe de piper negru
- 3 linguri rase coriandru
- 1 linguriţă tumeric
- 6 cuisoare
- 2 rulouri de scortisoara
- 3 păstăi de cardamom
- 2 linguri seminţe chimion
- 3-4 centrimetri rădăcină de ghimbir
- 8 căţei de usturoi
- 2 cepe mari
- 3 roşii mari sau 1 cutie de roşii (420 grame)
- 3 frunze de curry sau de lămâie
- 2 linguri de oţet
- 1 lingură de zahăr
- 2 linguri sos de soia
- 250 ml supă de pui
- 6 linguri ulei
- 1 lingură bicarbonat
- sare
- piper
Preparare:
- Tăiaţi carnea în cuburi.
- Încingeţi 2 linguri de ulei într-un vas adânc (wok sau cratiţă).
- Adăugaţi şi rumeniţi carnea.
- Adăugaţi apă până să acopere carnea cu două degete de lichid.
- Adăugaţi bicarbonatul.
- Fierbeţi la foc mic până când tot lichidul scade şi carnea s-a pătruns (aproximativ 40-45 de minute).
- Până când fierbe carnea curăţaţi şi tocaţi ceapa, usturoiul şi ghimbirul.
- Decojiţi roşiile şi tocaţi-le.
- Pisaţi toate condimentele (coriandru, cuişoare, cardamom, fulgii de ardei iute, boabele de piper şi chimionul), mai puţin rulourile de scorţişoară, într-un mojar cu pistil sau măcinătoare electrică (robot, maşină de măcinat, etc.).
- După ce lichidul de pe carne s-a evaporat, adăugaţi restul de ulei, ceapa, usturoiul şi ghimbirul şi sotaţi 30 de secunde.
- Adăugaţi condimentele măcinate, tumericul şi mai sotaţi 1 minut.
- Adăugaţi roşiile, supa de pui, rulourile de scorţişoară, frunzele de curry sau lămâi, sosul de soia, oţetul şi zahărul.
- Fierbeţi până când sosul scade şi se leagă (aproximativ 10-15 minute).
- Asezonaţi cu sare după gust şi corectaţi, cu zahăr/oţet dulceaţa şi acciditatea mâncării.
Curry de porc se serveşte fierbinte cu orez basmati fiert sau lipii indiene (naan) stropite cu unt.