Ceva Bun

Cum uscăm fructele şi legumele?

Toamna este anotimpul care ne pune la treabă – conserve, murături, gemuri. Cămara se pregătește să primească tot ce ne dorim pentru iarnă. Pe lângă obișnuitele murături, gemuri sau alimente congelate, există o variantă de păstrare a fructelor și legumelor des întâlnită în Europa – deshidratarea.
Acest proces, cunoscut sub numele de uscare (la soare sau cu ajutorul aparaturii), permite păstrarea legumelor și a fructelor pentru mult timp (atâta timp cât procesul de deshidratare este corect, iar fructele și legumele ambalate corespunzător).

Deshidratarea legumelor și a fructelor în gospodării este posibilă în două moduri: uscarea la soare (o metodă eficientă, ecologică, ce necesită timp și garantează calitatea produselor) sau uscarea la cuptor (o metodă mai rapidă, care necesită monitorizare constantă pentru a obține rezultate bune).

Roșii uscate la soare

Uscarea la soare

Pentru uscarea la soare, aveți nevoie de grătare cu înălțime (aproximativ 15-20 cm) pentru a permite circularea aerului atât sus cât și la bază. Aceste grătare pot fi din lemn, plastic, sârmă galvanizată (există și opinii că metalul schimbă gustul în timpul uscării, motiv pentru care se preferă grătarele de lemn). Aceste grătare sunt expuse la soare (temperatura minimă trebuie să fie de 20 grade Celsius) în locuri protejate de insecte.

Uscarea la cuptor

print