Ceva Bun

Coq au vin

Coq au vin – cocoșul fiert în vin cu legume, carne de porc sărată, ciuperci și cognac – este o mâncare originară din Burgundia. Deși în prezent este prezentat ca o mâncare rafinată – datorită timpului de preparare și a ingredientelor sale – coq au vin este de fapt o mâncare rustică, densă și consistentă, veche de mii de ani.

Așa după cum îi spune numele acest fel de mâncare se prepară folosind carnea unui cocoș; în prezent, însă, majoritatea retaurantelor care îl prepară folosesc carne de pui.

Porții: 4

Timp de preparare: 90 de minute

Ingrediente:

Preparare:

  1. Tăiați costița în felii. Curățați cepele și lăsați-le întregi. Tăiați carnea de pasăre în 8-10 bucăți, sărați-o și piperați-o.
  2. Într-o cratiță cu pereți groși – preferabil de fontă (dacă nu aveți una folosiți una emailată) – rumeniți bucățile de costiță până își lasă grăsimea și capătă o culoare apetisantă.
  3. Scoateți cu o spumieră sau lingură costița din cratiță și, în grăsimea lăsată, rumeniți ceapa și carnea de pui.
  4. După ce puiul s-a rumenit, adăugați cognacul, cățelul de usturoi zdrobit cu latul cuțitului, vinul, supa de pui și bouquet-ul garni. După ce începe să fiarbă, reduceți temperatura sub cratiță și lăsați să fiarbă totul timp de 15-20 de minute.
  5. După ce puiul a fiert 20 de minute, adăugați ciupercile întregi și mai fierbeți descoperit încă 30-45 de minute, până când carnea este pătrunsă.
  6. Scoateți carnea, ciupercile, ceapa și costița din sos. Amestecați făina cu untul topit și adăugați-o treptat, amestecând, în sos și lăsați-l să dea două clocote.

Serviți carnea și legumele cu sosul din cratiță.

[tip]Vinurile roșii, de Burgundia, sunt aromate. Așa că, dacă îl înlocuiți, folosiți unul asemănător, cu ar fi un Cabernet Sauvignon.[/tip]

[tip]Pentru o variantă deosebită folosiți ciuperci de pădure în locul celor de cultură, de exemplu ghebe întregi cu bucăți de hribi.[/tip]

[note]În mod tradițional, la fel ca la multe sortimente care folosesc carne de vânat, în această mâncare se adăuga și un pahar din sângele cocoșului, sacrificat cu câteva ore înainte de a fi gătit.[/note]

print