Ceva Bun

Ciorbă de dovlecei cu afumătură

O ciorbă ardelenească , de vară, care se regăseşte, din păcate, destul de rar în meniul românilor. Dulce acrişoară, echilibrată şi aromată, ciorbei de dovlecei cu afumătură  îi revine meritul de a putea fi consumată atât caldă cât şi la temperatura camerei sau chiar rece.

Porţii: 10-12

Timp de preparare: 90 de minute

Ingrediente:

Preparare:

  1. Puneţi la fiert costiţa, tăiată în bucăţi mari, în apă rece.
  2. Fierbeţi costiţa până când carnea prinde a se desprinde de pe os.
  3. Scoateţi carnea şi lăsaţi-o să se răcească.
  4. Tăiaţi capetele dovleceilor, îndepărtaţi-le seminţele şi tăiaţi-i în cubuleţe mărişoare.
  5. Curăţaţi ceapa, ţelina şi morcovii.
  6. Tocaţi zarzavaturile mărunt sau mărunţiţi-le într-un tocător electric.
  7. Sotaţi zarzavaturile uşor în puţin ulei.
  8. Adăugaţi zarzavaturile şi dovleceii în supă.
  9. Scoateţi carnea de pe os, tăiaţi-o cubuleţe şi adăugaţi-o în supă.
  10. Adăugaţi orezul spălat şi mai fierbeţi 5-8 minute.
  11. Opriţi focul şi lăsaţi să se răcorească supa.
  12. Adăugaţi zeama de lămâie.
  13. Faceţi un liezon din gălbenuşuri amestecate cu smântână.
  14. Adăugaţi supă peste liezon amestecând constant.
  15. Turnaţi liezonul în oala de supă amestecând bine.
  16. Reporniţi focul şi încălziţi supa fără să dea în clocot câteva minute.
    [warning]Atenţie, ciorba nu trebuie să mai treacă de 80 de grade deoarece riscă să se “taie”.[/warning]
  17. Asezonaţi cu sare.
  18. Adăugaţi mărarul tocat şi opriţi focul.

Ciorba de dovlecei cu afumătură se poate servi atât caldă cât şi rece, cu pâine proaspătă şi ardei iute.

print