Ceva Bun

Borsch – borş rusesc

Borsch (sau Borscht) este numele generic al unei ciorbe specifice bucătăriilor slavilor de nord. Prezentă cu diverse nuanţe locale în bucătăria rusă, poloneză şi ucrainiană (este mâncare naţională a Ucrainei), borsch-ul are drept constantă prezenţa sfeclei, cea care dă culoarea şi gustul unic, puternic mineral, al acestei supe dense şi consistente care se identifică cu toamna.

Porţii: 6

Timp de preparare: 110 minute

Ingrediente:

Preparare:

  1. Tăiaţi carnea cubuleţe şi puneţi-o la fiert în apă rece. Spumiţi şi fierbeţi până se pătrunde pe jumătate.
  2. Curăţaţi şi tăiaţi legumele (sfecla roşie, ceapa, morcovii, varza, ţelina, prazul) şi slănina/costiţa  julienne.
  3. Încingeţi uleiul într-o cratiţă adâncă.
  4. Adăugaţi legumele şi slănina în cratiţă şi sotaţi-le timp de câteva minute.
  5. Adăugaţi pasta de tomate, amestecaţi şi, după 2-3 minute, stingeţi cu oţetul şi o cană de apă.
  6. Legumele călite se adaugă în oala în care fierbe carnea.
  7. Puneţi frunza de dafin şi continuaţi fierberea, până ce toate ingredientele sunt pătrunse.
  8. Potriviţi gustul cu sare şi piper, după care se adaugă smântână şi verdeaţă tocată mărunt.

Borsch-ul se serveşte fierbinte, cu felii de pâine neagră şi piper proaspăt măcinat.

print