Ceva Bun

Aluat de pizza

O construcţie primară, neschimbată de mii de ani, aluatul de pizza este, în fond, un aluat de pâine de influenţă mediteraneană, o cocă existenţială din făină, drojdie, apă, ulei de măsline, o picătură de sare şi o rază de zahăr.

Ca în multe reţete, populare şi importate parcă în grabă, există şi aici o practică a adaosurilor frauduloase. Dacă vreţi să vă lăsaţi fantezia să zburde, puneţi-vă mintea cu altceva dar lăsaţi blatul de pizza în plata Domnului. Nu are nevoie nici de lapte şi nici de ouă pentru a exista. Dacă vreţi musai să le puneţi într-un aluat, aveţi toate şansele să vă faceţi un cozonac.

[readalso] Vezi aici și rețeta de: Pizza rustică.  [/readalso]

Reţetă: Aluat de pizza

Ingrediente:

  • 1 kilogram de făină
  • 40 grame de drojdie proaspătă
  • 3 linguri de ulei de măsline
  • 400 ml de apă călduţă (aproximativ)
  • 1 linguriţă sare
  • 1 vârf de cuţit de zahăr

Preparare:

  1. Puneţi drojdia într-un pahar înalt sau o crăticioară împreună cu sarea, zahărul, două linguri de făină şi aproximativ 200 ml de apă calduţă. Nu vă stesaţi prea mult cu măsuratul în această fază. Tot ce trebuie să faceţi este să obţineţi o maia din făină, apă şi drojdie. Puneţi vasul într-un loc cald. Nu pe foc sau prea aproape de el! Lăsaţi maiaua să dospească vreo 15 minute.
  2. Cerneţi făina, dacă e cazul, şi adăugaţi maiaua şi uleiul (faceţi cu mâna o scobitură în faină astfel încât maiaua şi uleiul să nu curgă). Frământaţi, din exterior spre interior, adăugând încet apă călduţă, nu fierbinte, timp de 10 minute, pentru ca drojdia şi restul ingredientelor să se amestece bine. Aluatul trebuie să fie elastic, relativ moale, cât să se ia de pe mână.
  3. Puneţi aluatul la dospit, acoperit, la loc cald şi lăsaţi-l minim 30 de minute.
    [note]Aluatul de pizza se poate face şi cu drojdie uscată. În acest caz folosiţi 500 de grame de făină la 1 plic (7 grame) de drojdie uscată. Făina şi drojdia uscată se amestecă înainte de a adăuga restul ingredientelor[/note]
    [tip]*Pentru o pizza cu diamentrul de 26 centimetri, cu blat subţire, crocant, se folosesc aprox. 120 grame de cocă. *Aluatul pentru pizza poate fi congelat sau păstrat trei zile la frigider la temperaturi rezonabile (să nu îngheţe). *Din acelaşi aluat puteţi face foccacia. Pentru foccacia, înainte de a introduce aluatul bine întins la cuptor, ungeţi-l cu o linguriţă de ulei de măsline în care aţi macerat cîteva minute o jumătate de căţel de usturoi pisat şi un vârf de cuţit de oregano.[/tip]
    [tip]Pentru un aluat de pizza pufos se foloseşte mai puţin ulei de măsline (1 lingură) şi se coace aluatul pe jumătate, înainte de a adăuga topingurile. În plus, se foloseşte cu 30-50% (aproximativ 170-180 grame/pizza) mai multă cocă decât pentru o piza cu aluat subţire[/tip]
    [warning]Aluatul se întinde întotdeauna doar cu mâna. Dacă îl întindeţi cu sucitorul, lăsaţi-l să crească din nou înainte de introducerea la cuptor.[/warning]

Timp de preparare: 30 minute (plus minim 30 pentru dospire)

Porţii: 8-10 

print