Un aperitiv care te duce de nas, la propriu, direct de pe stradă în primul restaurant din care mirosul răzbate ameţitor. Au italienii un fel al lor, aparte, de a scoate ce e mai bun din ingrediente, de a da substanţă şi de a le pune în valoare, parcă fără nici un fel de efort.

Vinetele parmigiana, ca multe alte feluri îmbrânzite cu parmezan, sunt doar un exemplu în acest sens.

Porţii: 4

Timp preparare: 90-100 minute

Ingrediente:

 • 1 kilogram vinete, curăţate şi tăiate felii pe lungime
 • 150 ml ulei de măsline
 • 1 ceapă mare, curăţată şi tocată mărunt
 • 700 grame de roşii proaspete
 • 30 grame parmezan ras
 • 350 grame mozzarella tăiată felii
 • 2 linguri de busuioc prospat tăiat subţire
 • 1 lingură rasă de sare


Preparare:

1. Presăraţi 2 linguriţe de sare peste vinetele spălate şi tăiate felii, pe lungime, şi lăsaţi-le să se scurgă de sucurile amare.

2.Încălziţi cuptorul la 180 de grade Celsius. Încingeţi 1 lingură de ulei într-o tigaie şi prăjiţi uşor ceapa până se înmoaie şi devine sticloasă. Adăugaţi roşiile decojite şi tăiate cubuleţe, restul de sare şi puţin piper. Fierbeţi acoperit, la foc mic, 10-15 minute după care luaţi tigaia de pe foc şi adăugaţi busuiocul.

3. Ştergeţi şi rumeniţi feliile de vânătă uşor în puţin ulei sau, pentru o variantă mai dietetică, frigeţi-le  pe grătar – de interior sau exterior – cu grijă să nu le uscaţi. Dacă le prăjiţi în ulei, uscaţi-le pe un şervet de hârtie de surplusul de grăsime.

4. Împărţiţi vinetele în trei părţi. Aşezaţi o treime pe fundul unui vas termorezistent, tavă sau vas de Jena , uns cu puţin ulei şi presăraţi o treime din cantitatea de parmezan. Aşezaţi o treime din feliile de mozzarellla şi adăugaţi o treime din sosul de roşii. Repetaţi operaţiunea de trei ori.

5. Introduceţi tava  la cuptor şi ţineţi-o până ce vinetele se rumenesc uşor.

Se serveşte caldă sau rece, ornată  cu busuioc.

print

9 Comentarii

 1. @teoctist, acum ca ai amintit de ea am vazut-o si noi si sincer nu stim ce cauta acolo:) o s-o stergem. merci de atentionare

 2. Vreau sa va felicit pentru acest site si pt. pasiunea pe care o puneti in toate retetele si articolele pe care le scrieti.Prezentarea si micile istorioare pe care le scrieti la aproape fiecare reteta fac totul si asa mai aflam si noi lucruri noi.

 3. Adevarul e ca e super…dar normal se face cu vinete tunisine….si se face in mai multe feluri…..oricum felicitari pt retetele voastre sunt super (eu caut alea romanesti):-)

Comments are closed.