Vafe (Waffe), numite uneori şi clătite belgiene, reprezintă unul dintre cele mai vechi deseturi europene, cunoscute de peste o mie de ani. Regăsite sub numele de waffles în comunităţile flamande din Belgia sau gaufres în cele valone (vorbitoare de franceză), le-am tradus simplu în română ca vafe.

Istoria lor începe în secolul IX-X  pe teritoriul belgian de astăzi, unde fierarii au creat forme cu chipul lui Isus şi diverse scene biblice pentru a produce diverse ofrande care se dăruiau în biserici. Între două forme metalice încinse în foc se preparau aluaturi simple pe bază de apă şi făină cărora, un secol mai târziu avea să li se adauge coajă de portocală şi miere.

Prima reţetă scrisă datează din secolul XIV, când în Le Ménagier de Paris (Ghidul gospodinei franceze, 1393), apare printre diverse sfaturi şi reţete scrise de mână şi prima reţetă de vafe dintr-un aluat realizat din ouă, făină şi vin…

Prima imagine a unei prese pentru vafe datează din secolul XVI şi se regăseşte în lucrările mai multor pictori flamanzi, cum e cea a lui Pieter Bruegel (foto).

Dar ce sunt vafele? Undeva la jumătatea drumului între clătitete americane şi turtă dulce, sunt făcute dintr-un aluat bogat în unt şi afânat cu bicarbonat (sau praf de copt), aromat cu vanilie în care se regăsesc cristale de zahăr care îl fac atât de special, preparate într-o formă specială care constă în două plăci metalice încinse. Nu trebuie să cumpăraţi neapărat un aparat special pentru această reţetă, dacă aveţi un sandwichmaker puteţi să le faceţi în el, chiar dacă formele nu vor fi la fel, gustul va fi acelaşi. Dacă ştiţi să faceţi o reţetă de clătite, ştiţi să faceţi şi vafe.

Reţetă: Vafe cu vanilie

Ingrediente:

  • 2 căni de făină
  • 1 linguriţă rasă de sare
  • 2 linguriţe rase de bicarbonat de sodiu
  • 2 linguride zahăr
  • 2 ouă mari
  • jumătate de cană de lapte cald (cea cu care aţi măsurat făina)
  • 100 grame de unt topit
  • 1 plic de zahăr vanilat

Preparare:

  1. Amestecaţi făina cu bicarbonatul, sarea, zahărul şi zahărul vanilat.
  2. Încingeţi aparatul pentru vafe sau sandwichmakerul.
  3. Bateţi ouăle cu untul topit căruia îi adăugaţi laptele.
  4. Amestecaţi treptat ingredientele uscate cu cele umede.
  5. Turnaţi câte un polonic în aparatul de vafe şi lăsaţi-le câteva minute până devin aurii (timpul variază de la aparat la aparat).
  6. Vafele se servesc fierbinţi cu zahăr pudră vanilat.

Timp de pregătire: 25 minute

Timp de gătire: 15 minute

Porţii: 6

 

 

 

print