Hribul (hiriba sau buretele – cum este numit regional în România – , funghi porcini – Italia- sau boletus -Anglia, Franţa) este o ciupercă (boletus edulis) unică, recunoscută pentru gustul ei intes şi textura cărnoasă. Puţine ciuperci se pot lăuda cu un gust atât de special, în care se concentrează tot parfumul pădurilor, amestec de  ciupercă, nuci şi muşchi. Ca orice delicatesă, hribul  este o raritate în raport cu suratele ei, pentru că nu se cultivă şi se poate culege (exclusiv manual) doar în timpul verii, în perioade bogate în ploi,  în special din păduri montane şi premontane. Din acest motiv, culegerea, dar mai ales conservarea lor, reprezintă o mare provocare. Ca orice ciupercă, hribul se poate conserva “în borcan”, dar cea mai bună modalitate de a vă bucura de el în afara sezonului este să îl uscaţi, să evaporaţi toată apa din el. Uscarea (deshidratarea) hribilor nu e doar o metodă de a conserva ciuperca ci şi de a accentua gustul, ciupercile uscate şi rehidratate au un gust mai intens decât cele proaspete deoarece, prin uscare pierd toată apa iar prin rehidratare şi gătire apa este înlocuită parţial cu supă, smântână, etc.

Vezi aici și Cum se usucă fructele și legumele.

Reţetă: Uscarea hribilor

Hribi uscati

Ingrediente:

 • hribi (ciuperci proaspăt culese)
 • cuptor
 • pungi

Preparare:

 1. Verificaţi hribii, cei cu buretele (partea de jos a pălăriei) verde sunt vechi şi aproape siguri plini de viermişori. Recomandarea e să îi aruncaţi.
 2. Înainte de a usca hribii, vă recomandăm să le eliminaţi viermişorii care, aproape inevitabl, se regăsesc în majoritatea lor.
 3. Puneţi hribii, nespălaţi, în pungi mari şi umflaţi pungile suflând în ele. Închideţi pungile când sunt umflate.
 4. Scopul este de a umple pungile cu dioxidul de carbon rezultat din expiraţie. Lipsiţi de aer, viermişorii vor părăsi ciupercile şi se vor restrage pe pungă.
 5. Lăsaţi punga, direct pe pământ (pentru a avea o temperatura potrivită), între 12-24 de ore.
 6. Scoateţi hribii şi tăiaţi-le capetele cu pământ, bucăţile prea lovite, etc.
 7. Spălaţi în mai multe ape reci.
 8. Tăiaţi hribii cubuleţe sau fâşii.
 9. Puneţi hribii pe hârtie de copt în tavă/tăvi într-un singur strat (hribii nu trebuie să se suprapună.)
 10. Introduceţi tava la cuptorul încălzit la 65 de grade.
 11. Uscaţi 2-4 ore (până când ciupercile şi-au pierdut elasticitatea şi nu mai sunt umede). Întoarceţi la fiecare oră.
 12. Repetaţi operaţiunea până terminaţi ciupercile.
  [tip]Dacă aveţi norocul să aveţi un pod, aproape sigur vara aveţi temperatura ideală pentru uscare: întindeţi ciupercile tăiate pe hârtie de pergament şi acoperiţi-le cu un tifon pentru a le feri de praf şi viespi. În câteva zile sunt uscate.[/tip]
 13. Ciupercile uscate se rehidratează în apă sau supă câteva minute înainte de folosire.
  [note]Hribii uscaţi se păstrează în pungi, borcane sau vase de ceramică închise, ferite de lumina soarelui, pentru mai multe luni.[/note]

 

Timp de pregătire: 30 minute

Timp de gătire: 4 ore

print
SHARE
Articole anterioareIarbă grasă cu telemea
Următoarele articoleGem de coarne

2 Comentarii

 1. Minunat articol! As vrea sa le pregatesc si eu asa, am insa o nedumerire cum arata foaia de pergament si unde se gaseste?

Comments are closed.