Desert festiv, de Crăciun, turta dulce are o tradiţie de peste o mie de ani în Europa. Numită “gingerbread” în engleză (pâine cu ghimbir, într-o traducere aproximativă), turta dulce reuneşte în ea cele mai luxoase mirodenii aflate într-o bucătărie, menite să celebreze sărbătoarea Crăciunului: melasă (zahăr nerafinat), scorţişoară, nucşoară, enibahar, ghimbir, cuişoare şi chiar muştar sau piper.

Adusă în Europa în 992 de către un călugăr armean pe nume Grigorie Macarie, turta dulce a devenit populară în Franţa de unde, mai apoi s-a răspândit în Germania şi Anglia şi a devenit un adevărat cult în ţările nordice (Danemarca, Suedia, Norvegia). Şi în România turta dulce a devenit un dulce popular, mai ales în rândul copiilor.

Reţeta şi chiar forma turtei dulci diferă de la ţară la ţară, de la o pâine condimentată în Franţa (pain d’épices), la fursecuri aromate în Suedia (pepparkakor) şi în restul ţărilor nordice, sau turtiţe umplute cu gemuri sau care conţin bucăţele de ciocolată în Germania. Omulețul de turtă dulce (gingerbread man) sau căsuţa de turtă dulce (gingerbread house) aparţin culturii culinare anglo-saxone. În România, turta dulce se prepară în mod tradiţional cu caramel din zahăr ars (variantă ieftină a melasei) şi mirodenii, sub formă de turtiţe pufoase, glazurate cu zahăr.

Reţeta de mai jos este o reţetă clasică internaţională.

Porţii: 20-25 bucăţi mari

Timp de preparare: 120-160 minute

Ingrediente:

  • 200 grame unt gras
  • 250 grame zahăr brun
  • 200 grame făină de secară
  • 300 grame făină de grâu
  • 1 plic praf de copt (10 grame)
  • 3 ouă
  • 1 lingură scortisoara macinată
  • 1 lingurita rasa nucsoara macinată
  • 1 linguriţă ghimbir pudră
  • 1 linguriţă plină de cuisoare macinate
  • 1 linguriţă rasă enibahar măcinat
  • 1 plic de zahăr vanilat
  • 1 vârf de cuţit sare

pentru decor

  • 250 grame zahăr pudră
  • 4-5 linguri suc de portocale

Preparare:

  1. Amestecaţi într-un castron mare cele două tipuri de făină cu zahăr, praful de copt, mirodeniile şi puţină sare.
  2. Adăugaţi untul tăiat cubuleţe şi ouăle.
  3. Frămânaţi până când obţineţi un aluat ferm şi până când granulele de zahăr s-au topit.
  4. Acoperiţi aluatul şi lăsaţi-l la rece pentru 30 de minute.
  5. Încingeţi cuptorul la 180 de grade (foc mediu).
  6. Pe o suprafață curată, întindeţi aluatul într-o foaie de 5 milimetri din care decupaţi diverse forme.
    [note] Puteți folosi forme metalice specifice pentru turtă dulce (brăduți, steluțe, îngerași etc). În cazul în care nu aveți forme, puteți folosi cuţitul sau gura unui pahar și să tăiați aluatul în forme geometrice simple. [/note]
  7. Puneţi  hârtie de copt în tavă, așezați formele de turtă dulce una lângă alta și băgați în cuptor pentru 15-17 minute.
    [warning]După ce scoateți tava din cuptor, lăsaţi să se răcească turtele 1-2 minute, înainte de a le lua din tavă, pentru a le permite să se rigidizeze ca să nu se rupă.[/warning]
  8. Repetați operațiunea până când coaceți toate bucățile de turtă dulce.
    [tip]Între turele de copt, lăsaţi aluatul tot timpul la rece, pentru a se solidifica.[/tip]
    [note] Recuperați aluatul rămas după tăierea formelor, întindeți-l într-o nouă foaie și repetați operațiunea de tăiere până folosiți tot aluatul. [/note]
  9. Pentru a le decora, faceţi o glazură din zahăr pudră amestecat cu suc de portocale.
  10. Decoraţi turtele răcite cu ajutorul unui şpriţ de cofetărie sau cu o pungă găurită într-un colţ. Puteți folosi și bomboane colorate ca decor.

Turtele dulci se servesc reci, după ce glazura s-a întărit. Turta dulce se păstrează chiar şi câteva săptămâni, în locuri uscate şi răcoroase, închisă în cutii metalice.

print

7 Comentarii

    • Sunt şi reţete cu miere. Dar cu isteria asta a mierii care devine toxică la cald…Deşi e o exagerare, mierea doar îşi pierde din calităţile terapeutice, aşa orice zaharuri, de la cele din făină şi până la cele din carne, sunt mai nesănătoase prin caramelizare….

  1. Mulţumesc mult. Am crezut că trebuie să umblu până nu ştiu unde după făina de secară, dar am găsit între timp la supermarket, pur şi simplu, aşa că o să respect reţeta.

  2. Suna f bine reteta 🙂 chiar ma bucur ca nu trebuie miere (e cam scumpa in tara unde stau eu) .Oare nu e mai bine sa topesc zaharul brun,eventual putin caramelizat?a incercat cineva cu zahar caramel? Si inca o intrebare:se pot pastra in frigider cateva zile(la mine e ffffffffff cald de Craciun,e plina vara )Multumesc pt raspuns

    • Există şi variante cu zahăr caramelizat. Aveţi grijă să nu-l ardeţi! Se poate pătra în frigider. Chiar şi în cogelator câteva luni.

Comments are closed.