Un super tort de ciocolată, de fapt o ciocolată la puterea a treia: blat din negresă, cheesecake cu ciocolată şi glazură ganache, evident, tot cu ciocolată – un tort de ciocolată cu mascarpone și nuci Brazilia. Cu textura lor untoasă şi gustul de prăjit (deşi sunt crude), nucile Brazilia sunt …nuca de pe tort. Serviţi-l ca atare sau congelaţi-l pentru a obţine un parfait colosal.
[readalso]Vezi aici și rețeta de: Tort cu smântână și rodii. [/readalso]
Reţetă: Tort de ciocolată cu mascarpone și nuci Brazilia
Ingrediente:
blat (negresă)
- 120 grame unt
- 2 ouă
- 80 grame făină
- 35 grame cacao
- 8 nuci Brazilia tocate din cuţit
- 2 linguri ciocolată menaj, rasă
- 1/2 linguriţă praf de copt
- 5 ml esenţă de vanilie
- 120 grame zahăr
- 1 vârf de cuţit de sare
umplutură (cheescake cu ciocolată)
- 350 grame ciocolată neagră (minim 52%) cacao
- 600 grame mascarpone (sau cremă de brânză nesărată)
- 280 ml frişcă (din smântână dulce)
- 140-220 grame zahăr (după gust, în funcţie de concentraţia ciocolatei)
- 1 vârf de cuţit sare
glazura (ganache)
- 100 gr ciocolată (cu minim 52% cacao)
- 50 ml smântana dulce (pentru frişcă, minim 30% grăsime)
- 50 grame unt gras (minim 80% grăsime, la temperatura camerei)
decor
- 14-16 nuci Brazila
Preparare:
blat
- Tapetaţi fundul unei tăvi de tort rotunde cu o hârtie de copt unsă cu ulei.
- Încingeţi cuptorul la 180-190 de grade (foc mediu spre mare).
- Topiţi şi răciţi untul.
- Tocaţi ciocolata şi nuca din cuţit.
- Bateţi ouăle într-un castron adânc.
- Încorporaţi untul topit şi răcit.
- Încorporaţi amestecând cu telul: zahărul, vanilia, pudra de cacao, faina, sarea şi praful de copt.
- Adăugaţi nuca şi ciocolata.
- Turnaţi şi nivelelaţi amestecul în tava de tort.
- Introduceţi la cuptor pentru 8 minute.
- Scoateţi tava din cuptor şi lăsaţi să se răcească. Nu scoateţi blatul din tavă.
cheesecake - Ungeţi interiorul tăvii de tort (în care se găseşte deja blatul răcit) cu puţin ulei.
- Rupeţi sau tocaţi ciocolata.
- Puneţi ciocolata să se topească împreună cu zahărul şi puţină sare într-un vas bain-marie (sau pe o cratiţă aşezată deasupra unei oale cu apă).
- Separat, bateţi frişca.
- Încorporaţi în frişcă brânza mascarpone şi ciocolata topită şi răcorită.
- Turnaţi amestecul peste blat şi nivelaţi.
- Introduceţi la rece pentru minin 2 ore.
ganache - Tăiaţi untul în cubuleţe.
- Tocaţi mărunt ciocolata (sau daţi-o prin răzătoarea mare) şi puneţi-o într-un vas adânc.
- Puneţi la fiert smântâna dulce la foc mic.
- Când smântâna este pe punctul de a fierbe, turnaţi-o peste ciocolată. Lăsaţi smântâna să topească ciocolata timp de 3-4 minute. Amestecaţi cu telul pentru a obţine o cremă cleioasă.
[note]Cu cât mai mare e concentraţia de cacao, cu atât mai mic este riscul de tăiere al ei.[/note]
[tip]Glazura ganache va avea un gust dulce amărui. Dacă doriţi să fie mai dulce, adăugaţi zahăr în smântâna dulce pusă la fiert sau folosiţi frişcă îndulcită.[/tip] - Încorporaţi, amestecând uşor, untul în crema de ciocolată.
- Acoperiţi crema de ciocolată cu o folie de plastic pentru a preveni formarea crustei.
montarea - Scoateţi tortul de la rece şi pregătiţi montarea lui.
- Desprindeţi cu un cuţit cu lama subţire şi elastică marginile tortului şi ale blatului.
- Îndepărtaţi inelul exterior.
- Puneţi tortul, cu tot cu baza metalică a tăvii, pe un bol de supă aşezat cu gura în jos.
- Mixaţi glazura ganache timp de 1-2 minute pentru a redeveni pufoasă şi lucioasă.
- Turnaţi şi nivelaţi glazura deasupra şi de jur împrejurul tortului.
- Decoraţi tortul cu fulgi de nucă Brazilia, tăiaţi pe lungime.
- Introduceţi la rece pentru alte 2 ore sau la congelator pentru aceeaşi perioadă de timp pentru parfait.
Timp de pregătire: 40 minute + 2 ore la rece
Timp de gătire: 30 minute
Porții: 8
MAXIM, mai mult de atat nu se poate cel mai bun tort
Am pus migdale prajite in loc de nuci Brazilia. A iesit delicios. Inca o reteta reusita!
Am combinat vreo trei rețete de la matale (asta de aici fiind una dintre ele) ca să fac un tort mai mare și-a ieșit o nebunie, mulțam fain, conașule! La mulți ani frumoși și sănătoși să ne trăiești, că ne trebuiești! 🙂
Comments are closed.