Cea mai deosebită tartă a lumii, Tarte Tatin se remarcă prin două lucruri: forma inversată şi numărul mare de consoane pronunţate, care te fac să-ţi clănţăni dinţii într-un tart-ta-tan care gâdilă bolta palatină.

Inventat de una dintre cele două surori Tatin – pentru că, evident, legendele nu se pun niciodată de acord – a fost realizată accidental în 1898, în hotelul cu acelaşi nume aparţinând familiei, din localitatea Lamotte-Beuvron. Nu s-a stabilit clar dacă Stéphanie Tatin a fost cea care a ars prea tare caramelul sau dacă sora ei, Caroline, e cea care a răsturnat-o accidental. Cert este că astăzi tarta este răsturnată. Şi v-o prezentăm ca atare. Într-o versiune modernă.

Porţii: 6-8

Timp de preparare: 80-90 de minute

tartetatin74 Ingrediente:

 • 6-8 mere Golden Delicious sau Grannie Smith (în funcţie de dimensiunea vasului de prepare)
 • 200 de grame de zahăr
 • 100 grame de unt
 • 500 grame aluat de foietaj
 • 4 rulouri de scortisoara
 • 1 anason stelat

Preparare:

 1. Încălziţi cuptorul la 140 de grade Celsius. Tăiaţi rulourile de scorţişoară în 2 jumătăţi.
 2. Introduceţi un vas termorezistent la cuptor. Vasul trebuie să fie suficient de adânc pentru a “acoperi” merele întregi.
 3. Într-o tigaie sau cratiţă, puneţi la topit – la foc mic –  200 de grame de zahăr cu 50 ml de apă. Mişcaţi vasul din când în când, fără să amestecaţi în el, până când obţineţi un caramel de culoare deschisă.
 4. Curăţaţi merele întregi. Cu ajutorul unui dispozitiv special sau un cuţit lung cu lamă subţire scoateţi cotorul cu sâmburi (vezi galeria foto). Curăţaţi atâtea mere câte încap în vasul pe care doriţi să-l introduceţi la cuptor.
 5. Turnaţi caramelul fierbinte  în forma încălzită.
 6. Aşezaţi merele astfel încât să acopere fundul vasului.
 7. Introduceţi în fiecare măr câte o jumătate de rulou de scorţişoară.
 8. Adăugaţi floarea de anason stelat şi untul tăiat cubuleţe printre  mere.
 9. Cu ajutorul unei furculiţe găuriţi din loc în loc aluatul.
 10. Aşezaţi aluatul este mere. Tăiaţi suprlusul de aluat şi pliaţi marginile în interior astfel încât să cuprindă bine merele.
 11. Introduceţi vasul la cuptor pentru 35-40 de minute, până când aluatul se rumeneşte la suprafaţă.
 12. Scoateţi vasul din cuptor şi acoperiţi-l cu  farfurie plată dar uşor adâncită (suficient de adâncă pentru a prelua 2 degete de sos).
 13. Cu ajutorul a două mănuşi sau prosoape de bucătărie întoarceţi vasul, cu o mişcare bruscă, pentru a răsturna conţinutul pe farfurie.

Tarta Tatin se serveşte imediat sau după ce se răceşte, cu o cupă de îngheţată de vanilie alături.

[note] Originalul

– Reţeta tradiţională se realizează direct în tigaia în care s-a caramelizat zahărul. Puneţi merele curăţate în sferturi în caramel, adăugaţi untul şi, după ce merele încep să se înmoaie, acoperiţi-le cu foaia de aluat şi introduceţi-le la cuptor pentru 20-25 de minute.

– Aluatul se face din 150 de grame de făină, 75 de grame de unt şi 50 de grame de zahăr. Se frământă bine şi se dă la rece timp de 1 oră înainte de utilizare.[/note]

[warning]Atenţie la caramelul fierbinte, în special când întoarceţi vasul. [/warning]

[tip]Tarta Tatin se poate realiza şi din alte fructe tari, în special pere sau ananas.[/tip]

[tip]Merele se pun imediat în siropul de caramel, iar tarta se răstoarnă imediat ce aţi scos-o din cuptor până nu se întăreşte caramelul.[/tip]

[tip]Când aşezaţi merele în tavă nu uitaţi că partea vizibilă a merelor în tartă este la fund. Poziţionaţi merele în consecinţă, cu partea frumoasă în jos.[/tip]

print

1 comentariu

Comments are closed.