Când simplitatea va cuceri pământul, reţeta tăieţeilor cu varză va fi deja aici, aşteptând-o. Pentru că nu-mi vine în cap nicio reţetă al cărei cel mai scump ingredient să fie varza, iar condimentul de căpătâi să fie piperul.

Ca mai toate reţetele ardeleneşti cu varză, mâncarea asta pare a fi influenţată de apucături ungaro-germane. Însă goliciunea ei mă duce cu gândul mai degrabă la chilia unei cucernice feţe bisericeşti aflate în postul Sfintei Marii decât a unui chiabur ungur căruia i s-a urât cu carnea. Pentru că tăieţeii cu varză sunt exact ceea ce cu sinceritate spun că sunt: tăieţei cu varză. Şi nimic altceva, care să le întunece modestia de a fi.

Însă, ca mai toate mâncărurile făcute din nimic, tăieţeii cu varză îşi au tainele lor.

Porţii: 2

Timp de preparare: 1 oră

Ingrediente:

 • 1 varză medie
 • 1 ceapă albă
 • 200 gr tăieţei (simpli, fetuccine sau farfale)
 • 4 linguri de ulei de floarea soarelui (ştiu că pare mult, dar trebuie să aibă şi tăieţeii ăştia ceva)
 • 1 lingură rasă de piper măcinat mai mărişor (v-am spus că e condiment de bază)
 • sare după gust
 • 1 lingură de cimbru (opţional)

Preparare:

 1. Varza se rade fin, se freacă bine cu sare şi se lasă să se gândească la ce a făcut 20 de minute. Nu fiţi modeşti când e vorba de sare deoarece varza nu se va săra ci doar îşi va lăsa o parte din suc. Opţional, puteţi adăuga în această etapă cimbrul. Curăţaţi şi tocaţi ceapa.
 2. Încingeţi într-o tigaie uleiul şi adăugaţi ceapa. Când ceapa devine sticloasă, adăugaţi varza bine stoarsă de zeamă şi amestecaţi bine.
 3. Sotaţi varza, amestecând continuu, timp de 30-40 de minute, până când se evaporă zeama lăsată, iar din toată varza rămân doar câteva linguri rumenite dar cu un miros tulburător.
 4. Cât timp căliţi varza – fiindcă, în fond, e vorba de o varză călită – fierbeţi tăieţeii în apă cu sare. Nu e mare lucru, dar vă  va da impresia că reţeta asta are şi ea nişte etape.
 5. Adăugaţi în tigaie, peste varză, tăieţeii fierţi, clătiţi cu apă şi scurşi în prealabil, şi amestecaţi cu grijă. Săraţi şi piperaţi – mai ales piperaţi – tăieţeii cu varză. Nu vă sfiiţi cu piperul deoarece este unul dintre puţinele lucruri care trebuie musai adăugate.

Tăieţeii cu varză se mănâncă şi reci dar, mai ales, calzi.

[tip]Pentru o variantă mai consistentă puteţi înlocui uleiul cu untură însă, în acest caz, tăieţii cu varză se vor servi exclusiv calzi.[/tip]

[tip]Unul dintre puţinele secrete ale acestui fel de mâncare atât de evident este să prăjiţi puţin şi tăieţeii, alături de varză, în ultima etapă a preparării.[/tip]

print

7 Comentarii

 1. excelenta pentru cei carora le plac pastele si legumele in combinatii. insa pentru iubitorii de varza(asa ca mine)reteta este delicioasa!:)

 2. pentru post e o binecuvintare reteta asta
  cimbru e un adaos cu surprize – foarte bun!

 3. Credeam ca numai eu mananc asa ceva!=)) Este o minunatie, mai ales cu varza din asta tanara. Singura diferenta e ca eu nu pun ceapa. Imi place mai mult gustul simplu de varza calita cu taietei.

  • @Brindusa, chiar că e o minunăţie această varză cu tăieţei. Jenantă prin simplitate dar meritorie prin gust. Merci de reţetele din comunitate. Sunt excelente!

 4. eu o mai imbunatatesc la sfarsit cu cateva oua batute bine cu putina smantana , sare si piper toate turnate la sfarsit peste varza si pus capacul pana se incheaga oul . Obtional puteti rade si ceva branzica !!

Comments are closed.