Turiştii români se întorc din vacanţele petrecute în Turcia cu un vraf de poze, seturi de ceai aurite – perfect inutile – şi amintirea supei de linte roşie mâncată acolo. Kırmızı Mercimek Çorbası este numele acestei supe etalon a Turciei, care marchează sfârşitul teritoriului lintei. Pentru că lintea, indiferent de culoarea ei (roşie, verde sau galbenă), din motive socio-culturale mai mult decât climaterice, îşi duce existenţa aproape exclusiv la est de noi (excepţie Grecia şi Spania), în special între India şi Turcia. Faima acestei supe s-a răspândit însă în toată lumea.

La fel ca şi la alte reţete foarte populare, şi reţeta supei de linte roşie cunoaşte multiple variante locale, unele mai aromate, altele mai picante, unele îngroşate cu orez fiert, altele cu un cartof.

Porţii: 6-8

Timp de preparare:


Ingrediente:

  • 2 cani de linte roşie
  • 3 linguri ulei de măsline
  • 2 morcovi
  • 1 ceapă
  • 2 litri de supă de pui, vită sau legume
  • 2 linguri pastă de tomate
  • 2 gălbenuşuri de ou
  • 2 lămâi
  • 2 linguri mentă uscată
  • sare
  • piper

+ pentru o supă mai aromată:

  • 1 linguriţă rasă seminţe de coriandru măcinate
  • 1 linguriţă rasă chimion măcinat

Preparare:

  1. Curăţaţi ceapa şi morcovul şi daţi-le prin răzătoarea mare sau tocaţi-le mărunt.
  2. Spălaţi în câteva ape reci boabele de linte.
  3. Încingeţi uleiul într-o oală.
  4. Adăugaţi ceapa şi morcovul şi sotaţi-le uşor timp de 1-2 minute, amestecând constant.
    [tip]Opţional, adăugaţi în această etapă coriandrul şi chimionul.[/tip]
  5. Adăugaţi pasta de tomate şi rumeniţi-o uşor.
  6. Adăugaţi boabele de linte şi supa.
  7. Acoperiţi oala şi lăsaţi să fiarbă timp de 35-40 de minute, la foc mediu spre mic, până când boabele de linte sunt fierte bine.
  8. Luaţi vasul de pe foc, amestecaţi gălbenuşurile de ou cu puţină supă sau apă rece şi adăugaţi-le amestecând uşor în supă.
  9. Asezonaţi cu sare şi piper.
    [note]În mod tradiţional aceasta este o supă destul de piperată.[/note]
  10. Pasaţi supa dacă doriţi să aibă o consistenţă mai fină sau serviţi-o ca atare.

Supa de linte se serveşte fierbinte – cu sferturi de lămâie alături  şi mentă uscată peste – cu felii de pâine albă.

[tip]Opţional, puteţi decora supa cu câteva picături de ulei în care aţi rumenit uşor boia de ardei dulce.[/tip]

[tip]Pentru o varianta de post: înlocuiţi gălbenuşurile de ou cu 1 pumn de orez pe care îl adăugaţi la fiert în ultimele 10 minute sau 1 cartof pe care îl adăugaţi la început.[/tip]

print

10 Comentarii

  1. Draga Rodica,

    Si noi am fost la Divan. Este in Lipscani, la intrarea de pe bulevardul Natiunile Unite, chiar pe straduta care se face in stanga.
    Mancarea este buna insa portiile nu sunt f mari cum eram obisnuita la arabesc si preturile sunt foarte piperate, un espresso scurt este vreo 9 lei!
    Insa locatia este frumoasa, dar daca mergi pentru mancare, mai bine incearca alte locatii, mult mai bune si mai ieftine.

  2. Buna

    Nu contest faptul ca reteta asta e buna si nici nu spun ca e greseala ta pt ca presupun ca si pe tine te-a invatat altcineva,chiar si eu am incercat-o dar sotul meu care este turc de origine a sesizat imediat diferenta dintre supa turceasca si aceasta…sper ca nu deranjeaza ca pot da cateva sfaturi pentru cei care vor sa incerce adevarata reteta turceasca despre care pot spune ca e foaaarte simpla si o stiu chiar de la socrii mei.

    Deci, nu e nevoie decat de :
    – o jumatate pachet de unt/margarina
    – o ceapa
    – doua lingurite de faina
    – 6 pahare de apa
    – un pahar si jumatate de linte rosie
    – piper,sare.chimen si menta( foarte important menta pt ca ea da tot gustul)
    -putina zeama de lamaie dupa gustul fiecaruia

    Se pune lintea in apa rece cu o jumatate de ora inainte cat sa se inmoaie apoi se spala foarte bine. Dupa ce lintea e curata se pune untul la topit,adaugam ceapa peste unt,iar dupa ce s-a calit se pun si cele doua lingurite de faina. Se pun cele 6 pahare de apa,condimentele si lintea la fiert timp de 20 de minute pentru a fi foarte moale,apoi se strecoara supa intr-o alta oala,iar lintea ramasa in strecuratoare se paseaza cu o lingura pana raman doar cojitele(care nu fac bine stomacelului daca raman in supa).
    Si inca ceva de precizat…supa iese mult mai buna si mai pastoasa daca lintea fiarta este pasata prin strecuratoare si nu cu blenderul.

    Sper ca am putut fi de ajutor si imi cer scuze daca deranjez,dar m-am gandit la cei care doresc o supa ca la restaurant!

  3. sunt romanii in turcia? :)) nu am crezut vreodata ca asa ceva e posibil eu sunt in Franta 🙂 exista cred si aici :))) dar nu stiu ca nu merg la turci 🙂 am mancat numa grec

  4. Buna,tuturor!Am facut si eu reteta si e fff buna,numai ca am adus mici modificari pt a-mi iesi asa cum am mancat la restaurantul turcesc,mari diferente nu sunt.eu am fiert lintea in supa concentrata de pui,cand a fost aproape fiarta,separat am pus la calit intr-o tigaie 2 cepe medii taiate marunt,2 morcovi dati pe razatoare si 2 ardei taiati cubulete.Dupa ce s-au calit am adaugat pasta de ardei iute(o lingurita),o lingurita boia ardei iute,1/4 lingurita piper alb macinat,1/8 lingurita piper negru macinat,2 lingurite cimbru si 3 lingurite menta.Am pus compozitia in oala cu linte si am pus-o iar la fiert pt inca 10-15 minute.Apoi am dat-o prin blender pt a fi mai cremoasa,iar la sfarsit am mai adaugat o jumatate de lingurita de menta.Pt cei care fac aceasta reteta pt prima oara recomand sa nu puneti lamaie,incercati intr-un bol mic sa vedeti daca va place combinatia,pt ca e posibil sa stricati tot gustul.Mie nu-mi place cu lamaie.Si inca un lucru,pasta de ardei iute se foloseste la reteta originala,dar este fff iute(eu pun pt ca imi place mancarea iute) si cei care nu obisnuiesc sa manance asa ar trebuie sa puna doar boiaua si piperul care sunt suficient de piperate.Incercati aceasta reteta in oricare varianta vreti,va iesi oricum delicioasa.Merita!

  5. bunA seara,haideti sa va zic eu cum se face ciorba de linte,se spala bine lintea apoi intr-o oala se pune la fiert cu 2 litru de apa,1 punga de linte 500g,2 cepe tocate marunt,marunt,3 morcovi dati pe razatoare,si 4linguri de pasta de ardei dulce,si se lasa la fiert pana devine densa,apoi intr-o craticioara se pune 3 linguri de ulei de masline,o jumatate de pachet de unt,si se piseaza 6-7 catei de usturoi,si se pun in uleiul incins apoi pana sa dai ciorba de pe foc,adaugi usturoiul putin calit,si la sfarsit ii adaugi 1 lamaie.si se poate servii cu crutoane si q o bucatica de lamaie stoarsa in ea.pentru gust………va urez pofta buna………ceea ce a scris unele din voi este total neadevarat,faina sau (bulionul) nu au ce cauta in ciorba de linte….ciorba ramane verde nu rosie:)……:D……….

    • Hai mai bine nu ne spune. “ciorba ramane verde”. De la ce sa ramana verde din ce insiri acolo? Se numeste discromatie…
      Am mancat peste tot, din Istambul in Ierusalim si Beirut. E galben-portocalie!

  6. Vreau sa fac si eu ciorba de linte rosie ..de post bineinteles dar sunt in ceata total după ce am citit comentariile voastre !!

Comments are closed.