În franceză am găsi-o sub numele de mousse, în engleză cel mai probabil i s-ar spune satin (catifea), datorită consistenţei pufoase, ar în română cel mai adecvat nume pe care i l-am găsit e cel de spumă. Cu atât mai mult cu cât, spre deosebire de orice cremă de ciocolată care foloseşte ouă întregi sau gălbenuşuri, reţeta de faţă utilizează doar albuşul de ou bătut spumă. Deşi nu se poate încadra în categoria de prăjituri rapide, rămâne un desert decadent şi seducător.

Reţetă: Spumă de ciocolată

Ingrediente:

 • 300 grame de ciocolată amăruie ( cu conţinut minim de 70% cacao), tocată mărunt şi cât mai uniform din cuţit, pentru o topire egală.
 • 1/2 linguriță sare de mare fină
 • 1 linguriță extract de vanilie
 • 500 ml smântână dulce, grasă (peste 25% grăsime)
 • 3 albușuri mari, la temperatura camerei (gălbenuşurile le puteţi păstra la frigider pentru le folosi în alte reţete, cum ar fi cele de reţete de şnitel de pui)
 • 120 grame zahăr pudră, cernut uşor

Preparare:

 1. Așezați ciocolata tocată într-un lighean (preferabil) metalic. Se poate folosi şi unul din ceramică, lemn sau chiar plastic. Important e să aibă marginile rotunjite.
 2. Presăraţi ciocolata cu sare și extract de vanilie.
 3. Într-o cratiță, încălziţi smântâna dulce la foc mic spre mediu,.
 4. Turnaţi smântâna fierbinte peste ciocolată şi, lucrând repede, amestecaţi cu o spatulă de plastic sau lingură de lemn pentru a topi şi încorpora ciocolata, până obţineţi o textură netedă și lucioasă, după aproximativ 2 minute. Lăsaţi să se răcească.
 5. Separat, într-un vas adânc, bateţi albuşurile cu mixeurul la cea mai mare viteză. până se transformă într-o spumă consistentă.
 6. Continuați să bateți până când se formează vârfuri moi, încă aproximativ 1 minut. Adăugați zahărul pudră, câte o lingură pe rând, și bateți cu cea mai mare viteză până când se formează vârfuri satinate și rigide, cel mult încă 2 minute. Amestecul trebuie să fie aerisit, lucios și rigid ca o bezea.
 7. Adăugați aproximativ un sfert din amestecul de albuș de ou la amestecul de ciocolată răcit  şi încorporaţi-l uşor. Amestecaţi uşor până când nu rămân dungi albe neîncorporate.
 8. Adăugaţi un alt sfert din spuma de ou şi încorporaţi-o la fel. Repetaţi operaţiunea până când tot albuşul de ou este încorporat în crema de ciocolată. Nu exageraţi cu încorporarea, pentru a nu se tăia!
 9. Se toarnă amestecul în vasul pentru servire și se acoperă cu folie de plastic. Se pune la frigider până se solidifică, cel puțin 6 ore. Se poate păstra în frigider până la o săptămână. Desertul va fi mai ferm decât un mousse, dar nu la fel de ferm ca un tort sau un brownie. Serviţi rece, cu sau fără frişcă.

Timp de pregătire: 10 minute

Timp de gătire: 20 minute

Porţii: 8

Dacă preferaţi gusturile fructate şi uşor alcoolice, adăugaţi 3 linguri de vişinată (sau alt lichior de fructe) peste crema de ciocolată, dar înainte de a adăuga spuma de ou.

print