Delicatesă vegetariană de sezon, când dovleacul este ieftin şi din abundenţă, această specialitate italiană are un rafinament aparte în ciuda (sau poate tocmai datorită) numărului redus de ingrediente. Nu ştiţi ce pierdeţi dacă nu o încercaţi măcar o dată această rețetă de spaghetti cu dovleac și salvie.

Vezi aici rețeta de paste cu dovlecei și pesto. 

Reţetă: Spaghetti cu dovleac și salvie

paste-cu-dovleac

Ingrediente:

  • 350 grame dovleac (curăţat de coajă şi seminţe)
  • 8 frunze de salvie
  • 1 căţel de usturoi
  • 200 grame spaghetti uscate
  • 1 lingură zahăr
  • 3 linguri zeamă de lămâie
  • 50 grame de unt
  • 30 grame parmezan ras
  • sare
  • piper proaspăt măcinat

Preparare:

  1. Fierbeţi pastele al dente.
  2. Păstraţi 3-4 linguri din apa în care au fiert pastele.
  3. Tăiaţi dovleacul în felii sau cubuleţe potrivit de mari (nu mai subţiri de o jumătate de centimetru şi nu mai groase de un centimetru).
  4. Spălaţi şi tocaţi salvia.
  5. Puneţi dovleacul împreună cu 1 cană de apă şi o lingură de zahăr la fiert într-o tigaie cu capac.
  6. Fierbeţi la foc mic timp de 10-15 minute (în funcţie de cât de gros este tăiat dovleacul) până când dovleacul s-a pătruns, dar fără să fie prea moale. Dacă mai este nevoie de lichid pentru fierbere, mai adăugaţi câteva linguri de apă fierbinte.
  7. Separat, topiţi untul şi rumeniţi salvia în el timp de 30 de secunde împreună cu căţelul de usturoi.
  8. Adăugaţi untul cu salvie şi zeama de lămâie peste dovleac şi lăsaţi să se pătrundă 3-4 minute.
  9. Amestecaţi cu atenţie dovleacul cu pastele şi apa păstrată de la fierberea lor.
  10. Asezonaţi cu sare şi piper.
  11. Pastele cu dovleac şi salvie se servesc fierbinţi, cu parmezan ras.

Timp de pregătire: 10 minute

Timp de gătire: 20 minute

Porții: 2

print