scoici-st-jacques

Scoicile Saint Jacques (Sfântul Iacob, în limba română) sunt moluște marine, din familia Bivalvia. Au 2 cochilii simetrice ce conțin în mijloc carnea de scoică – mușchiul (albă) și, cel mai adesea, un brâu de icre (de culoare portocalie).

Folosite în diverse bucătării – gătite sau crude – scoicile Saint Jacques se comercializează și la noi în magazinele Metro (proaspete – fie doar carnea de scoică, fie cu tot cu carapace).

În bucătăriile europene, scoicile Saint Jacques se gătesc, de obicei, sotate în unt, în timp ce în Japonia se folosesc la sushi și sashimi.

Scoica Saint Jacques este simbolul Sfântului Iacob, de unde și numele ei. Legenda spune că Sfântul Iacob a salvat un cavaler de la înec; cavalerul a ieșit la suprafață acoperit în scoici. Scoica Saint Jacques este și simbolul pelerinilor ce vizitau altarul sfântului Iacob din Spania (Santiago de Compostela). Pelerinii purtau cu ei o cochilie și primeau pomană cât puteau lua în cochilie.

Denumirea franceză de scoică Saint Jacques (coquille Saint Jacques) este folosită și la noi.  În engleză se numesc scallops, în germană Jakobsmuschel, în italiană pettine di mare, capasanta sau conchiglia di San Giacomo, în spaniolă și portugheză viera.

print