Salsa este numele generic, de provenienţă latină, pentru sos şi desemnează în cultura culinară internaţională sosurile crude mexicane. Însoţitoare tradiţionale ale mâncărurilor mexicane (nachos, fajitas, quesadilla), sosurile crude mexicane au la bază roşiile şi ceapa roşie, tăiate cubuleţe şi marinate uşor în ulei de măsline, în amestec cu lămâie sau limetă şi aromate cu frunze de coriandru. Una dintre cele mai populare, salsa cu roşii vă va suprinde cu prospeţimea sa.

[readalso] Vezi aici şi reţeta de Tzatziki – sos de iaurt grecesc cu castraveţi. [/readalso]

Reţetă: Salsa cu roşii

Salsa de roșii

Ingrediente:

  • 2 roşii mari
  • 1 ardei gras
  • 1 ceapă roşie medie
  • 2 linguri ulei de măsline
  • 1 jumătate de ardei iute sau câteva picături de Tabasco (opţional)
  • 1 limetă (sau 1 jumătate de lămâie)
  • 1 lingură frunze de coriandru tocate
  • sare
  • piper

Preparare:

  1. Spălaţi roşiile şi ardeii.
  2. Curăţaţi ceapa, scoateţi cotorul ardeiului şi îndepărtaţi partea neagră a roşiilor.
  3. Extrageţi sucul de limetă sau lămâie. Tocaţi coriandrul.
  4. Tăiaţi cubuleţe egale roşiile, ardeiul gras şi, opţional, cel roşu, ceapa.
  5. Amestecaţi legumele într-un castron. Adăugaţi frunzele de coriandru tocate.
  6. Adăugaţi uleiul de măsline şi zeama de lămâie.
  7. Asezonaţi cu sare şi piper.
  8. Lăsaţi la rece salata pentru 20-30 de minute pentru a se pătrunde toate ingredientele.
  9. Salsa se serveşte rece, alături de mâncărurile tradiţionale mexicane şi nu numai. O puteţi folosi alături de orice gustare care solicită o salată.
  10. [tip]Dacă vă deranjează gustul frunzelor de coriandru, înlocuiţi-le cu cele de pătrunjel.[/tip]

Timp de pregătire: 30 minute

Porţii: 4

[tip]Dacă vă deranjează gustul frunzelor de coriandru, înlocuiţi-le cu cele de pătrunjel.[/tip]

[tip]Pentru salsa se folosesc legume coapte dar cu textură fermă.[/tip]

[warning]Nu lăsaţi legumele prea mult. După 1-2 ore legumele încep să se înmoaie şi să-şi schimbe gustul.[/warning]

print