Un festin de friptură, această ruladă de proveniență britanică este specifică sărbătorilor de iarnă. O rețetă complexă, dar care merită efortul pentru o masă de Crăciun sau de Anul Nou.
Gătită din cea mai bună carne de vită (mușchiul), friptura Wellington este un deliciu pentru amatorii de carne de vită, dar și pentru cei care preferă carnea bine învelită în aluat pufos de foietaj. Rețeta de ruladă Wellington cunoaște mai multe variante – cu prosciutto sau cu fois gras pentru umplutură, dar și cu alte tipuri de carne, cum ar fi cea de căprioară. Rețeta de mai jos este una clasică.
Porții: 4
Timp de preparare: 1 oră și jumătate
- 1 bucată de mușchi de vită de 800 g – fără grăsime
- 400 g aluat foietaj
- 75 g de unt gras
- 4 linguri de ulei
- 1 ou
- 50 g făină
- 250 grame ciuperci champignon
- 1 ceapă albă medie
- 1 cățel de usturoi
- 25 g de pesmet
- 250 g piept de pui dezosat și fără piele
- 1 lingură de salvie tocată
- 1 lingură de cimbru tocat
- sare și piper
Preparare:
- Presărați sare și piper peste carne.
- Într-o tigaie mare, topiți untul (50 g) și adăugați și uleiul. Prăjiți mușchiul de vită la foc iute, cam 5 minute, până se rumenește la suprafață (pe toate părțile). Scoateți-l și lăsați-l să se răcească.
- Pregătiți umplutura. Topiți restul de unt și adăugați ciupercile tocate mărunt. Prăjiți-le până se înmoaie, adăugați ceapa tocată mărunt, usturoiul pisat și prăjiți-le încă 5 minute. Adăugați ierburile tocate, amestecați până se înmoaie și trageți amestecul de pe foc. Puneți umplutura într-un castron și lăsați-o la răcit.
- După ce s-a răcit bine amestecul cu ciuperci, încorporați pieptul de pui tocat mărunt și pesmetul.
[tip] Puteți înlocui pieptul de pui cu ficat – o variantă des întâlnită a acestei rețete. [/tip] - Pe o suprafață de lucru pudrată cu făină, întindeți aluatul de foietaj. Așezați uniform umplutura într-un strat subțire, lăsând marginile foii de aluat libere.
- Plasați mușchiul de vită în mijlocul foii de aluat și rulați aluatul. Pliați marginile dinspre exterior înspre interior pentru a nu se desface la coacere.
[tip] Tamponați mușchiul cu un șervet de hârtie pentru a absorbi excesul de zeamă. [/tip] - Puneți rulada într-o tavă unsă cu unt cu aluatul pliat dedesubt. Ungeți rulada cu oul bătut pentru a obține crustă. Pentru un aspect mai interesant, crestați aluatul de deasupra în diagonală (tăiați din 3 în 3 cm, nu foarte adânc). Băgați tava cu rulada la frigider o jumătate de oră.
- Încingeți cuptorul la 250ºC. Coaceți rulada între 30 și 40 de minute, în funcție de cum doriți carnea.
[note]
- 30 de minute = carne de vită în sânge
- 35 de minute = carne de vită medie
- 40 de minute = carne de vită bine făcută
[/note]
Scoateți rulada și lăsați-o la răcit un sfert de oră înainte de a o servi.
Rulada Wellington se servește felii (de aproximativ 3-5 cm grosime) cu sosuri și garnituri, după gust.
RETETA ESTE FOARTE BUNA DAR LA UNPLUTURA NU SE ADAUGA CARNEA DE PUI SI SE FACE O CLATITA CARE SE PUNE PE ALUAT INAINTE DE TOCATURA CA SA ABSOARBA TOATA ZEAMA SI SA SE PRAJEASCA BINE IN CUPTOR
@liliana, de fapt e o intreaga controversa. Am vazut si eu o rulada Wellington facuta in GoodFood de Gordon Ramsey cu clatita dar e versiunea moderna a acestei retete folosita pentru aluatul de foetaj congelat. “Adevarata” rulada Wellington este fara clatita si cu ficat.
@liliana, Asa cum am specificat in text, pentru aceasta reteta exista mai multe variante – noi am publicat una din retetele clasice. Foarte buna observatia cu clatita (crusta se va face mai crocanta).
rulada adevarata contine sunca de parma si foetaj
Acum pe bune, Ionuț, ce inseamna “rulată adevarata”? E vreo reteta unica, scrisă în Biblie?
ionut are dreptate, de aceea autorul sau autoarea articolului a pus poza in care se vede clar ca exista felia de sunca sau bacon sau altceva, intre muschi si umplutura. Caregoric poza nu este de la reteta trezentata
Comments are closed.