Rucola (Eruca Sativa) este o plantă comestibilă, din familia Brassicaceae (familia verzei). Crește în bazinul Mediteranei și lungimea sa variază între 20 și 100 cm. Denumirea de rucola a intrat în limba română din italiană, deși în limba română există termenul de voinicică pentru această plantă.
Denumirile acestei plante în alte limbi: garden rocket sau rocket salad (în engleză – UK), arugula (în engleză – SUA), rauke (în germană), roquette (în franceză), oruga sau arúgula (în spaniolă).
Din rucola se folosesc frunzele (bogate în vitamina C și în potasiu), florile și semințele (la muștaruri aromate).
La noi se comercializează doar frunzele de rucola, proaspete, în majoritatea supermarketurilor. Frunzele provin din culturi – rucola se cultivă în Italia, cu precădere, dar a fost naturalizată și în alte zone de temperatură (America de Nord etc).
Rucola se găsește și în natură – preferă solul uscat și afânat.
Cu un gust puternic, amărui, cu nuanțe de nucă, rucola se potrivește foarte bine crudă în salate, dar și în mâncăruri gătite. În Italia, rucola este folosită inclusiv pentru pizza, iar în Napoli există rucolino, un digestiv preparat pe bază de rucola.
Rucola era folosită încă de pe vremea romanilor și considerată afrodisiacă, deși după Evul Mediu a fost neglijată și se găsea doar ca plantă sălbatică. În ultima vreme, însă, rucola este cultivată și folosită din ce în ce mai des ca ingredient culinar.
Ca plantă medicinală, rucola are și alte proprietăți: antioxidantă, antiscorbutică, antibacteriană, diuretică (radacina). A nu se confunda cu fruza-voinicului (Sisymbrium officinale).
“Rucola” este plantă minunată
Undelemn, roşii, ceapă… şi-ţi faci o salată;
Cu “Rucola” esti mai sănătos:
O salată, şi cerului îi mulţumeşti frumos,
La mâncăruri, gustul, îi plăcut;
Atât vă spune… Paul Preda Păvălache, şi vă sărut.
Este untdelemn, nu undelemn
Frumos spus.
Se face si la noi, tocmai am luat o punga Made in Bihor 🙂
este o salata foarte buna….are un gust usor amarui dar e nemaipomenita…..mmmmmmmmm
voinicica este buna foc;eu am cumparat-o de la piata de la cineva care zicea ca e din com curtisoara,olt
e de apreciat aceasta planta.la gust e usor amaruie, dar si consistenta este buna, pare ”grasa”.eu mananc de post in aceasta perioada si in salatele din ridiche neagra, ridiche alba si rosie, salata verde, 2 rosii, etc. asezonate cu ulei de masline si lamaie si rucola yami-yami…pofta buna!!! chiar… e afrodisiac.
Este foarte buna cu un sos tip maioneza facut din ulei de masline si mustar de dijon (cel frantuzesc, de preferabil Maille, nu cel traditional romanesc plin de E-uri)!
Am consumat rucola in acest an, este minunata si as vrea sa cultiv pe o suprafata mai mare in gradina mea.
Poate primesc o informatie in legatura locul de unde pot procura o carte de specialitate pentru plantare si ingrijire si samanta de rucola pentru plantat.
Buna…am lucrat in Italia si am “adus” ceva in Romania…pentru cine vrea sa faca o salata deosebita ofer o reteta simpla care se poate servi vara la pranz sau cina….intr-un bol rotund …puneti un strat de fasole boabe din conserva….porumb din conserva….morcovi razaliti fin….castraveti…rosii…sfecla rosie din borcan (daca este) …frunze de rucola…salata verde…se codimenteaza doar cu ulei de masline si otet balsamic…este oun mod de a servi ceva sanatos….P.S. Am vazut italieni de 70 de ani care aratau fizic ca un roman de 50…. ma gandesc ca diferenta o face ceea ce mananca…apoi restul…multumesc… 🙂
rucola se cultiva f usor ,semintele le gasesti la magazinele de specialitate unde se comercializeaza si alte seminte pt legume ,flori
-se seamana ,se face un santulet de 3-4 cm ,se seamana , se uda
-un plic cu seminte rucola este f ieftin -2 lei
Comments are closed.