Risotto nu e doar numele generic al orezului în italiană (din riso) ci un mod unic şi distinct de a-l prepara. Dens, cremos, risotto-ul nu se poate confunda nici cu orezul asiatic – uscat şi desfăcut bob cu bob – şi nici cu pilaful pentru că, în ciuda aparenţelor, sub aspectul cleios şi lipicios se ascund boabele de orez cu miez al dente.
Principala caracteristică a unui risotto este fierberea prelungită a boabelor de orez scurt şi rotund – Arborio, Carnaroli sau Vialone Nano – prin adăugarea treptată a lichidului, apă, supă sau vin.
Risotto alla milanese este garnitura perfectă a unui alt fel specific bucătăriei formate în oraşul stat medieval Milano: osso bucco. Galben, cremos şi gustos. Aşa este risotto alla milanese.
Porţii: 4
Timp de preparare: 30 minute
Ingrediente:
- 2 căni de orez cu bob rotund
- 3 căni supă de pui
- 1 cană de apă
- 1 ceapă mică
- 1 linguriţă de şofran
- 2 linguri zdravene de unt gras
- 50 grame de parmezan ras
- piper alb
Preparare:
- Se spală orezul într-o sită deasă şi se lasă să se scurgă. Se toacă ceapa fin. Se rade parmezanul. Se încălzeşte supa.
- Topiţi o lingură de unt într-o tigaie adâncă sau cratiţă şi adăugaţi ceapa. După ce s-a înmuiat ceapa, adăugaţi şofranul, iar după un minut şi orezul. Amestecaţi orezul continuu timp de 4-5 minute până când devine translucid. Stingeţi totul cu o cană de apă şi una de supă fierbinte. Lăsaţi să fiarbă descoperit la foc mic.
- Fierbeţi orezul timp de aproximativ 20 de minute, completând treptat cu supă şi amestecând din când în când, până când orezul a fiert, este cremos dar cu miezul al dente.
- Adăugaţi restul de unt, parmezanul ras, puţin piper alb şi amestecaţi.
Risotto alla milanese se serveşte ca atare sau ca garnitură, întotdeauna cald.
[tip]Dacă doriţi un risotto cu un caracter mai puternic, înlocuiţi cana de apă cu una de vin alb sec.[/tip]
[tip]Este recomandabil ca orezul să se gătească chiar înainte de a fi servit deoarece prin răcire se întăreşte şi este greu de încălzit.[/tip]
[warning]Atenţie la supa de pui deoarece poate fi sărată, mai ales dacă este realizată din cuburi de concentrat. Echilibraţi-o cu apă.[/warning]
[…] Risotto alla milanese […]
[…] Reteta o gasiti aici. […]
Comments are closed.