Zilele de vară călduroase nu ne îmbie mult să stăm prin bucătărie și să gătim. Preferăm ceva rapid și lejer, salate sau supe reci, ceva ce putem scoate repede din frigider. Dar uneori avem nevoie de o masă mai copioasă, așa că putem pregăti din timp rețete incredibile pe care le putem congela și găti la cuptor atunci când este cazul. Ne ajută mult să gătim atunci când avem mai mult timp, să congelăm și să putem scoate din congelator să băgăm la cuptor ceva deosebit în zilele în care nu avem timp de gătit.

În primul rând, trebuie menționate alimentele care se comportă bine atunci când le congelăm și cum le putem păstra în congelatoare:

  • cărnurile gătite
  • tocănurile cu sosuri groase
  • sosuri de toate tipurile
  • legume crude pentru a fi folosite la cuptor (nu în salate)
  • leguminoase (fasole, linte, năut) gătite de jumătate
  • orez, paste și quinoa fierte al dente
  • fructe pentru sucuri și înghețate

Un alt aspect important este adăugarea brânzeturilor pentru gratinat: se adaugă chiar înainte de a băga tava la cuptor, nu se pune în produsul pe care îl congelăm. În acest mod, vei obține un gust și o textură excelente.

Ce rețete se pot face? O mulțime, de la paste gratinate la tocănițe sau plăcinte umplute. Inspirația este ușor de găsit dacă dai o tură pe la ratul de vitrine frigorifice din supermarketuri. Vei vedea o gamă largă de produse pe care le poți face tu acasă rapid, iar mai apoi să le congelezi.

Iată și recomandările noastre de rețete care ni se par potrivite pentru zilele calde de vară și relativ ușor de pregătit.

1. Enchiladas

Cumperi tortillas din magazin (pot fi de porumb sau din grâu). Se pot umple cu legume, cu carne, cu leguminoase, cu tot ce îți place. Le congelezi într-un vas de yena și înainte de a le băga la cuptor adaugi brânză rasp. Ideal este să marinezi carnea înainte pentru a fi mai condimentată fiindcă vara se recomandă mâncarea condimentată și picantă. Se pot servi cu salate pentru o masă completă.

2. Lasagna

Ideal de pregătit și congelat, lasagna poate fi de carne, de somon sau de legume. Nu uita să o congelezi într-un vas pe care să îl poți bagă la cuptor, iar sosul bechamel sau brânza rasă pentru gratinat o adaugi înainte de a introduce la cuptor.

Este o rețetă care necesită timp dar care impresionează tot timpul musafirii. Ușor de servit la o masă la care se împart felurile de mâncare, lasagna este un clasic. Poți servi o supă rece înainte și un desert ușor ca să ai un meniu complet de vară.

3. Chiftele în sos

Un clasic al multor bucătării din toată lumea, chiftelele sunt foarte versatile. Le poți face clasice, din carne, în sos de roșii sau poți da frâu liber imaginației și să faci chiftele de pește, de legume sau chiar tip falafel din năut. La fel și cu sosurile: poți face un sos picant mexican pe bază de roșii sau un sos alb pe bază de smântână sau iaurt. O variantă ideală este să împarți carnea în mai multe porții și să o condimentezi diferit astfel încât să ai la congelator mai multe tipuri de chiftele, ușor de făcut la cuptor și servit.

print