Ne dorim de ceva vreme să realizăm un desert care să aibă amprenta pământului pe care călcăm, un “dulce” care să ilustreze, măcar în parte, spiritul locului.  Și am optat pentru ceva dulce construit pe structura rigidă a mămăligii naționale.

Există în mod tradițional, în bucătăria țărănească a românilor, o coptură dulce realizată din mălai ce se mănâncă cu iaurt. Mai exista în perioada interbelică o budincă domnească, din mălai, ouă și unt.  Dar vroiam ceva mai mult. Mai rafinat și mai apropiat de vremurile noastre.

Așa a apărut desertul de față, pe care l-am botezat – în spirtul locului în care s-a născut – CevaDulce. Un desert cremos, pe bază de mălai cu mac, aromat cu citrice și servit cu portocală caramelizată, în care culoarea macului contrastează cu cea a mălaiului la fel cum temperatura desertului e contrariată de cea a sosului fierbinte.

Așa arată cel mai nou desert românesc: CevaDulce, 100% cevabun.ro.

ceva-dulce_46

Timp de preparare: 45 minute (plus 2 ore la  frigider)

Porții: 4

Ingrediente:

  • 400 ml lapte (plus 5 linguri)
  • 50 gr mălai grisat
  • 2 1/2 linguri de zahăr
  • 2 linguri semințe de mac
  • 20 gr unt gras (+10 gr unt pentru ungerea vaselor ramekin)
  • 3 gălbenușuri de ou
  • 1 plic de zahăr vanilat
  • coaja de la o lămâie
  • coaja de la o portocală

pentru siropul de caramel

  • 100 gr zahăr
  • 30 gr unt
  • 100 ml smântână dulce grasă (minim 28% grăsime)

pentru servire

  • 1 portocală

Preparare:

  1. Puneți cei 400 de ml de lapte la fiert – la foc mic – împreună cu cele 2,5 linguri de zahăr, cele 20 gr de unt, zahărul vanilat, coaja de lămâie și cea de portocală.
  2. Până dă laptele în fiert, încălziți cuptorul a temperatură medie (160 grade Celsius).
  3. Când laptele începe să fiarbă, încorporați mălaiul cu ajutorul unui tel. Fierbeți amestecul câteva minute la foc mic amestecând mereu până când obțineți o cremă de consistența unei mămăligi moi.
  4. Trageți deoparte “mămăliga” și lăsați-o să se răcorescă vreo 10 minute.
  5. Puneți cele două linguri de semințe de mac într-o altă crăticioară împreună cu cele 4-5 lingurițe de lapte și fierbeți macul, la foc mic, amestecând mereu, până când se evaporă laptele. Trageți crăticioara cu mac deoparte și lăsați-o să se răcească.
  6. Ungeți patru forme ramekin cu unt și pudrați-le cu granule de zahăr. Dacă nu aveți forme ramekin folosiți patru căni termorezistente sau forme de aluminiu, de unică folosință.
  7. Amestecați “mămăliga” cu macul cu ajutorul unui tel și încorporați, pe rând, gălbenușurile.
  8. Umpleți cele 4 forme cu crema obținută.
  9. Puneți formele într-o tavă termorezistentă pe care o umpleți cu apă până la jumătatea formelor.
  10. Introduceți tava a cuptor -la 160 de grade – pentru 20 de minute.
  11. Scoateți formele de la cuptor și – după ce s-au răcit 30 de minute – introduceți-le la frigider pentru minim 90 de minute.

servire

  1. Tăiați în felii groase de aproximativ 1 centimetru grosime, o portocală de dimensiuni medii.
  2. Rumeniți feliile de portocală, pe ambele părți, în puțin unt. Scoateți-le și păstrați-le deoparte.
  3. În aceeași tigaie, topiți în puțin unt – o linguriță – cele 100 de grame de zahăr până când se caramelizează.
  4. Stingeți caramelul cu smântâna dulce și amestecați până se leagă într-un sirop de caramel.

Pentru servire, desprindeți marginile desertului de cele ale formei în care s-a copt cu ajutorul unui cuțit și răsturnați-l cu delicatețe în mijlocul farfuriei de servire. Decorați desertul cu sosul de caramel și cu câte o felie de portocală.

[warning]Aveți grijă să nu vă ardeți deoarce lucrați cu două dintre cele mai periculoase compoziții din bucătăria românească: mămăliga și caramelul. Aveți grijă, în primul rând, la vaporii fierbinți pe care îi formează zahărul topit în contact cu smântâna dulce.[/warning]

[warning]Atenție să nu ardeți zahărul prea tare, trecerea de la zahărul ars la cel prea ars este destul de rapidă. Dacă nu sunteți siguri că puteți realiza sosul de caramel cumpărați unul gata făcut, cu condiția să fie unul de calitate.[/warning]

[tip]Faceți economii. Folosiți coaja portocalei pe care o veți folosi pentru servire pentru a aroma laptele în care faceți “mămăliga”.[/tip]

[tip]Dacă aveți probleme cu scoaterea desertului din formă, introduceți forma timp de un minut în apă caldă pentru a topi untul de pe marginea interioară a acestuia.[/tip]

_____________________________________________

print

6 Comentarii

  1. Interesanta reteta. O sa o incerc. Doar ca lamaia,vanilia si portocala nu sunt tocmai romanesti.

  2. Daca ne gandim la perioada etnogenezei 😀 poporului roman nici noi nu credem ca lamaia, vanilia si portocala sunt traditionale romanesti.

    Nici zaharul sau malaiul, fasolea, cartoful etc.

    Malaiul se foloseste in Tarile Romane de vreo 4 secole, iar lamaia si portocala de 2, aduse de turci si greci. Din secolul XIX putine deserturi romanesti au fost private de prezenta vaniliei.

    Daca scoatem vanilia si coaja de lamaie din traditionalul cozonac romanesc, ce ne mai ramane?!

Comments are closed.